Nederlandse fans in Gelsenkirchen: 'Schalke 04 is een religie'
- Nieuws
- Nederlandse fans in Gelsenkirchen: 'Schalke 04 is een religie'
Op een vroege zondagochtend verzamelt een groep mensen zich voor café De Toekomst in Enschede, allen gedost in blauw en wit. De clubkleuren van FC Schalke 04. Bier, fris en nog meer bier worden een bus - met bestemming Gelsenkirchen - ingeladen: klaar voor de wedstrijd.
Nederlandse fans dol op FC Schalke.mp3
De bus vertrekt stipt op tijd onder kundige leiding van Blau und Weiss Enschede-voorzitter Henny ten Vergert, 'Schalker' van het eerste uur. "Op de agenda staat vandaag de kraker tussen Schalke 04 en SC Freiburg" klinkt zijn stem met Twentse tongval door de speakers, maar de aanwezigen weten dat dan natuurlijk al.
Net zoals Ten Vergert zijn alle inzittenden toegewijd aan de Duitse vereniging. Iedere thuiswedstrijd reist een delegatie vanuit Enschede af naar Gelsenkirchen, maar dat was oorspronkelijk niet zo bedoeld. "Eigenlijk was het de bedoeling om maar een klein groepje te formeren, dat af en toe eens langs zou gaan bij Schalke", vertelt Ten Vergert. "Dat was een droom van mij. Gewoon met tien man in een busje, even een wedstrijdje pakken."
Supportersfamilie
Het groeide uit tot meer, veel meer. De in 1995 opgerichte supportersvereniging Blau und Weiss Enschede telt anno 2019 ruim 250 leden en is bij iedere thuiswedstrijd van Schalke 04 ruimschoots vertegenwoordigd.
Waarom? Volgens Ten Vergert is het het familiaire aspect van de vereniging. "Het moment dat je een Schalke-sjaal omdoet hoor je bij de supportersfamilie", zegt hij. "Je wordt er meteen in opgenomen, alsof je de mensen al jaren kent. Nationaliteit maakt dan niet meer uit." Als de bus stopt bij de Fankneipe AufSchalke, de stamkroeg van de Schalke-supporters, wordt dat ook direct duidelijk.
Handen schudden
De Nederlandse supporters gaan zonder enige moeite op in het feestgedruis. Sterker; ze worden hartelijk begroet. "Willkommen in Deutschland!", roept de DJ van het café, die Ten Vergert en zijn aanhang herkent.
Al snel worden er pullen bier rondgedeeld en maakt Ten Vergert zijn gebruikelijke rondje door het café om even alle handen te schudden. 'Vorwärts FC Schalke' maakt plaats voor 'Links rechts' van Snollebollekes en de Fankneipe gaat daadwerkelijk van links naar rechts. Nederlanders en Duitsers, hand in hand. De enige vrouw in het gezelschap staat met haar man op het podium, verliefd. "Ik heb de vader van mijn dochters in de bus naar Schalke leren kennen", zegt ze lachend.
De tramhalte voor het café ziet een uur voor de wedstrijd ook blauw-wit. Iets verderop ligt de Arena AufSchalke, het in 2001 uit de grond gestampte stadion dat plek biedt aan ruim 61.000 toeschouwers. "Het is altijd uitverkocht", vertelt Henny ten Vergert. "Vooral op de Nordkurve is het lastig kaarten bemachtigen."
0-0
Toch is het diezelfde noordwand waar het merendeel van de Enschedese fanclub zich tijdens de wedstrijd bevindt. Ten Vergert echter niet. "Ik heb een zitplaats vlak boven de Nordkurve", vertelt hij. "Vroeger stond ik daar altijd beneden."
Hoewel de ruim 16.000 sfeermakers op de Nordkurve zoals gewoonlijk het hele stadion op weten te zwepen, eindigt de thuiskraker tegen SC Freiburg in 0-0. Niet de gewenste uitslag voor Ten Vergert en de rest van de bus, maar angstig voor het duel met Manchester City zijn ze allesbehalve. "Dan komt er een heel ander Schalke het veld op, dat weet ik zeker", concludeert Ten Vergert. De hoofdprijs van de dag is hoe dan ook al binnen, want hij heeft 'zijn' Schalke 04 in actie gezien.