Sport
KRO-NCRV

Oranje-supporters geprezen na verlies Nederland bij EK: 'Beste voetbalpubliek ter wereld'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oranje-supporters geprezen na verlies Nederland bij EK: 'Beste voetbalpubliek ter wereld'

De voetbalkater is in Nederland groot, maar tegelijkertijd wordt het elftal geprezen om hun prestaties tijdens het Europees Kampioenschap in Duitsland. "Nederland heeft echt laten zien wat voor mooi land we zijn en wat voor sfeer we kunnen creëren. Daar had de hele wereld het over", reageert zanger Wolter Kroes bij Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

Tijdens het gehele EK waren de supporters erbij en dat was prima. Van hossende menigtes die van links naar rechts gingen tot de Oranjestraten in de Duitse steden, Nederland was alom vertegenwoordigd. "Dat de hele tent uit z’n stekker gaat, kan je alleen maar van dromen. Dit moeten we onthouden. Dit is uniek", zegt Kroes, wiens nummer Viva Hollandia vaste prik is tijdens voetbalevenementen.

'Beste voetbalpubliek'

Kroes was er zelf ook bij en heeft louter genoten. "Laten we trots zijn op Oranje en wat we gedaan hebben." Volgens de zanger kan Oranje "met trots" terugkijken op dit avontuur. Vooral hoe dit elftal het land heeft verenigd heeft impact gehad op Kroes. "We zijn het beste voetbalpubliek van de wereld", stelt de zanger.

Rechtvaardigheid

"Het wordt als teleurstelling gezien. Maar het hele toernooi met elkaar opgeteld, is het bijzonder dat we dit hebben behaald. We zijn heel ver gekomen", reageert sporthistoricus Jurryt van de Vooren. Vooral het besluit om een penalty aan Engeland te geven wordt als onterecht ervaren door de supporters. Niet terecht, zegt Van de Vooren. "Er is geen objectieve rechtvaardigheid in de sport en dat is maar goed ook."

Verademing

Ook Van de Vooren vindt hoe Oranje gesteund werd dit EK prachtig. "Het is een verademing hoe het is gegaan in Duitsland." Luisteraar John van Dijkhuizen ging als buschauffeur naar de wedstrijd in Dortmund en bevestigt dat de sfeer er lekker in zat, maar dat het een "stille terugtocht" was.

"Ze hebben het gewoonweg fantastisch gedaan. Pluim naar de jongens toe", vindt beller Gert Grimmius. "Eén groot feest was het", zegt luisteraar Christianne van Beest. "We hebben een paar mooie weken gehad", aldus luisteraar Jaap van Veen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie