Sport
NOS

Mensen met een beperking sporten te weinig

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mensen met een beperking sporten te weinig

De Paralympische Spelen beginnen komende week. Naast de jacht op medailles hoopt NOC-NSF met het toernooi ook meer mensen met een lichamelijke beperking aan het sporten krijgen. Van de mensen zonder beperking sport 54 procent, bij mensen met een lichamelijke beperking is dat 22 procent.

Video niet beschikbaar

Dat verschil heeft meerdere oorzaken, vertelt Monique Berger, lector Technologie voor Inclusief Bewegen en Sport in het NOS Radio 1 Journaal. “Mensen met een beperking hebben soms hulpmiddelen nodig, die niet altijd heel eenvoudig voorhanden zijn. Het aantal sporten dat ze kunnen doen is beperkter en niet in elke gemeente is elke beweegactiviteit mogelijk. Mensen moeten worden geholpen om ze naar een sport of beweegactiviteit toe te leiden.”

Hoe iemand aan de benodigde hulpmiddelen komt hangt af van de sport. “Als het gaat om een rolstoel of een handbike, wordt dat soort voorzieningen gegeven via de WMO, via gemeenten. En dan verschilt het per gemeente of je in aanmerking komt voor zo’n sporthulpmiddel.”

Voor protheses, die bladerunners bijvoorbeeld gebruiken, ligt dat anders, vertelt Berger: “Dat zijn lichaamsgebonden hulpmiddelen en die worden via de zorgverzekering aangeleverd. En dan hangt het maar af van hoe je verzekerd bent en of je verzekering bereid is om ook voor de sport een prothese te vergoeden.”

‘Niks vergoed’

Over deze obstakels kan Noah Mbuyamba meepraten. Hij verloor een been na een scooterongeluk tijdens een vakantie. Al snel bedacht hij dat hij bladerunner wilde worden, maar het bleek niet eenvoudig om zijn weg te vinden, als sporter met een beperking. “Ik liep eerst aan tegen het feit dat niks verzekerd werd en ik ook niet echt mensen kende die dit al deden.”

Mbuyamba klopte aan bij zijn gemeente voor de kostendekking van een sportprothese. “Ze zeiden dat ik het niet zou krijgen, omdat ik in principe ook andere dingen kon doen zoals zwemmen of handbiken. Een handbike werd dan wel vergoed, wat ik niet snap.”

Via een crowdfundingactie kreeg Mbuyamba toch het benodigde geld bij elkaar om zijn eerste blade te halen. Inmiddels rent hij op topniveau en hoopt hij mee te kunnen doen aan de volgende Paralympische Spelen in 2024 in Parijs. “Ik hoop dat ik het haal. Ik ga voor de honderd meter, dat is echt mijn droom sinds het begin. Stiekem, in mijn achterhoofd, revalideerde ik daar al mee.”

Volgens Mbuyamba zit het bij para-atleten die de top halen in hun aard om door te zetten, juist omdat ze veel hebben meegemaakt. “De mensen hebben allemaal hun eigen verhaal. Er zitten veel struggles in.”

Consulenten

Omdat niet iedereen zo’n doorzetter op sportgebied is als Mbuyamba vindt Monique Berger het belangrijk dat mensen met een beperking worden geholpen door gemeenten en verzekeraars.

Ook is ze voorstander van bewegingsconsulenten mensen kennis kunnen laten maken met de juiste activiteit en kunnen helpen met het zoeken naar de juiste hulpmiddelen. “Niet iedereen wordt een paralympische sporter, maar het is in ieder geval belangrijk dat we bewegen.”

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie