Sport
EO

Wat als het vanavond penalty's wordt? 'Engeland maakt veel meer kans'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat als het vanavond penalty's wordt? 'Engeland maakt veel meer kans'

Als Nederland-Engeland vanavond strafschoppen wordt, heeft Engeland veel meer kans. Dat zegt penaltydeskundige Gyuri Vergouw, die er meerdere boeken over schreef. Waarom? Ze zijn veel beter voorbereid. "Het is géén loterij."

Kun je trainen op penalty's?

Video niet beschikbaar

Wat denk jij? Kun je trainen op een penalty? Praat mee op het platform DIT.

'Je kunt erop trainen'

Mensen zeggen wel eens dat je niet op penalty’s kunt trainen, maar dat vindt Vergouw onzin. "Het gaat erom hóe je erop traint", vertelt hij. "Vaak wordt er getraind zonder scheidsrechter, maar die is juist heel belangrijk. Pas als hij fluit, mag je schieten. Dan neem je even twee á drie seconden de tijd om te concentreren. Denk aan Christiano Ronaldo die met twee keer puffen zijn hartslag omlaag brengt, waardoor hij zich beter kan concentreren."

Een groot deel van de voorbereiding zit al voor de wedstrijd, zegt Vergouw. Met psychologische testen kun je zien welke spelers geschikt zijn om een penalty te nemen. Dat doen de Engelsen bijvoorbeeld, die een psycholoog in de arm namen nadat ze op het vorige EK de finale verloren na een strafschoppenserie. "Je moet kijken hoe een speler mentaal in elkaar zit. Je moet emotioneel stabiel zijn, want er is veel druk", zegt hij.

Als bondscoach moet je van te voren al een lijst in je hoofd hebben. "Kijk niet naar wie er goed in de wedstrijd zit, dat is onzin. Je kunt een hele slechte wedstrijd spelen, maar toch een penalty scoren", stelt Vergouw. Als voorbeelden van geschikte nemers noemt hij Stefan de Vrij, Tijjani Reijnders en Steven Bergwijn. "En de keeper, Bart Verbruggen, die zou ik als eerste laten nemen", aldus de schrijver.

Psychologen

Bondscoach Koeman gelooft overigens niet zo in psychologen. "Het gaat om het moment. Dat kun je niet trainen", zei hij voor het EK. Vergouw vindt dat Koeman het daarom niet serieus neemt. "De Duitsers en Tsjechen nemen ze véél beter. Dat is toch niet toevallig?"

De kans is overigens best groot dat het vanavond op strafschoppen uitloopt. Statistisch gezien een vijfde tot een derde, vertelt Vergouw. "Teams liggen steeds dichter bij elkaar."

Vergouw schreef twee boeken over strafschoppen: 'De penalty' en 'Cracking the penalty code'.

Kun je trainen op penalty's? (10 juli 2024) - Dit is de Dag

Ster advertentie
Ster advertentie