Sport
NOS

Plan om zomersporten op 1 juli te hervatten morgen overhandigd aan minister

foto: proshotsfoto: proshots
  1. Nieuwschevron right
  2. Plan om zomersporten op 1 juli te hervatten morgen overhandigd aan minister

Honkbal is een van de sporten die hun belangrijkste periode van het jaar in de zomer heeft. Nu competitie in alle takken van sport pas op 1 september zou mogen, loopt de honkbalwereld forse klappen op. Daarom overhandigen NOC*NSF en de verschillende sportbonden morgen een plan aan minister Martin van Rijn om competities voor zomersporten vanaf 1 juli mogelijk te maken.

Als het bij het oude blijft, is er dit jaar geen honkbalcompetitie. "En dat is voor onze verenigingen desastreus. Als dertig tot vijfendertig procent het niet overleeft, ben ik optimistisch", vertelt Mark Herbold, voorzitter van de Nederlandse Honk- en Softbalbond, in NOS Langs de Lijn op NPO Radio 1. "En onze topsporters kunnen zich zo niet goed voorbereiden op het Olympisch Kwalificatietoernooi." Ook de hoofdcoach van Amsterdam, Michael Duursma wil dolgraag beginnen. "We zijn een aantal weken aan het trainen, maar het is nu wel tijd om echt wat te gaan doen."

Plan voor zomersporten vanaf 1 juli morgen overhandigd

Video niet beschikbaar

Opstartplan

De honkbalbond trok vrijwel direct samen op met de bond voor cricket. Hierna sloten ook handboogschieten, beachvolleybal en verenigingstennis aan bij het maken van een opstartplan. Herbold: "Ik zie een grote solidariteit in het oplossen van dit probleem. De sporten die normaal in de zomer zitten, worden het hardst geraakt."

Quote

Ik zie een grote solidariteit in het oplossen van dit probleem. De sporten die normaal in de zomer zitten, worden het hardst geraakt

Mark Herbold, voorzitter KNBSB

De bestuurders van de honkbalbond vinden het gek dat er vanaf 1 juli weer 100 mensen bij elkaar mogen zitten in een bioscoopzaal, maar niet op een tribune in de buitenlucht. "En onze spelers vinden het heel raar dat je wel in het park mag sporten, maar niet op een erg groot veld op minimaal anderhalve meter uit elkaar."

Scheidsrechter met een mondkapje?

Bij honkbal staan spelers vaak op voldoende afstand bij elkaar. Het enige twijfelgeval is in de slagzone, waarin de slagman, catcher en scheidsrechter dicht op elkaar staan. "Er zijn al experimenten gedaan om de scheidsrechter te verplaatsen en in het uiterste geval kan de scheidsrechter ook een mondkapje dragen. De slagman en catcher spreken nauwelijks met elkaar en de slagman rent heel rap weg als hij een bal geslagen heeft", zegt Herbold van de KNBSB.

Als het plan inderdaad goedkeuring krijgt, gaat de competitie pas aan het eind van de maand juli beginnen.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie