Haaienkooien en oververhitting: de fascinerende wereld van het openwaterzwemmen
- Nieuws
- Haaienkooien en oververhitting: de fascinerende wereld van het openwaterzwemmen
Donderdag verschijnt de film Nyad, over de Amerikaans langeafstandszwemmer Diana Nyad, die op haar vierenzestigste van Cuba naar Florida zwom. Edith van Dijk, de succesvolste openwaterzwemster van Nederland, vertelt over de bijzondere sport in De Nieuws BV: "Je moet mentaal heel sterk zijn."
Video niet beschikbaar
Nyad was niet de eerste die de oversteek van Cuba naar Florida maakte, vertelt Van Dijk. "Dat was meneer Poenisch. Hij heeft dat in 1978 gedaan." Poenisch zou er 33,5 uur over gedaan hebben, in een haaienkooi. Maar er waren geen mensen bij die het konden bevestigen, aldus Van Dijk.
Haaien
Diana Nyad deed dat dus zónder haaienkooi. "Een haaienkooi is een kooi waarin je zwemt, een hekwerk waar een haai niet doorheen kan", zegt Van Dijk. Omdat haaien meestal van onderen of aan de zijkant aanvallen, heb je daar in de kooi geen last van. Valsspelen door aan de kooi te trekken is onmogelijk, zegt de openwaterzwemster. "Als het goed is, zitten er altijd onafhankelijke surfers op de boot die daar op letten."
Van Dijk heeft zelf ook enige ervaring met het zwemmen met haaien. "In Australië, Perth, hebben wij een WK gehad. Daar wordt ieder jaar wel een zwemmer aangevallen", zegt ze. Ook zij zwom hier zonder haaienkooi. Ondanks dat de zwemster wist van de haaien, ging ze toch het water in. "Want daar was het WK, we wilden daar trainen."
Het Kanaal
Op 3 augustus 2003 zwom Van Dijk het Kanaal over, de zeestraat tussen Engeland en Frankrijk. Ze deed daar negen uur over. "Ik kon heel goed tegen koud water. Ik heb dat al vanaf jongs af aan", zegt ze. Van Dijk denkt dat de slechte zomers in het begin van haar carrière ervoor gezorgd hebben dat zij aan deze koude temperaturen van het water kon wennen. "Maar het is ook een mindset. Als ik een wedstrijd had in koud water, wist ik dat mijn concurrenten al helemaal niet tegen het water konden. Die gingen er dan uit."
Oververhitting
Een op de tien zwemmers slaagt erin om het Kanaal over te steken. "De meeste mensen denken 'dat doe ik wel even', maar het Kanaal is zo anders. Je hebt er dus te maken met koud water, maar ook met stroming", vertelt Van Dijk.
Van Dijk is niet alleen bekend met koud water. "Ik heb ook gezwommen op plekken waar het water 36 graden was", vertelt ze. Zo heeft Van Dijk zelfs een keer last gehad van oververhitting. "Ik heb mij daarna moeten koelen met ijs, omdat je helemaal opgezwollen raakt en je al je vocht kwijt bent."