Tourcolumn | Passies
- Nieuws
- Tourcolumn | Passies
Prologue. Chrono. Vitamin. Aero Dynamik. Titanium. Elektro Kardiogram. La Forme. Régéneration. Het is een greep uit de klinische songnummers van Tour de France, CD uit 2003 van Kraftwerk, groep van de Düsseldorfer techno-pioniers Ralf Hütter en Florian Schneider. Een schijf lang is het een grote Duitse ode aan de Franse Ronde.
In het voorjaar van 2013 kreeg ik een telefoontje van Johan Gijsen, dan nog hoofdprogrammeur bij TivoliVredenburg. Hij had een primeur voor me, maar hij kon nog niet precies zeggen welke, ze waren nog bezig. Ik verheugde me al op de rentree van de Rolling Stones, daags voor de Tourstart in Utrecht. Een dag later of zo later belde Johan opnieuw. Hij had definitief Kraftwerk geboekt, voor de vrijdagavond voorafgaand aan de Utrechtse proloog. Voor het NOS Radio 1-Journaal kon ik Ralf Hütter telefonisch interviewen, vanuit Düsseldorf.
Zo geschiedde. Hütter bleek een buitengewoon vriendelijke man die breeduit over zijn passie voor de Tour vertelde. Hij was vooral verzot op de bergetappes. Hij zag enthousiast uit naar het optreden in Utrecht. De belangstelling was uiteindelijk zo groot dat het drie Kraftwerk-shows zijn geworden, begin juli 2015.
Hütter is een van de moderne voorbeelden van de grote kunstzinnigheid van Frankfurt. Er staat een keur aan musea en concertzalen, in een grote variatie aan bouwstijlen. Een van de modernste gebouwen is de MedienHafen van de beroemde Canadese architect Frank Gehry, pal aan de Rijn.
Ik sliep in Hotel an der Oper, in de Heinrich Heine-strasse. Heine kwam op 13 december 1797 ter wereld als Harry. Heinrich was een betere naam voor de grote romantische dichter die hij werd. Een van zijn grote werken is Das Buch der Lieder. Daar staan hits in als Die Lorelei en Im wunderschönen Monat Mai – poëtisch Kraftwerk uit de negentiende eeuw.
Op mijn rondritten door de stad kwam ik langs het Goethe-museum, gevestigd in het statige Schloss Jägerhoff. De in 1749 in Frankfurt am Main geboren schrijver en wetenschapper moet op hoge leeftijd nog de ontwikkeling van de vélocipède hebben meegemaakt, de voorloper van de fiets. Het was lang na zijn Italienische Reise. Ik bepeinsde dat hij die best gepassioneerd had willen fietsen, als een vroege Ilja Leonard Pfeijffer.
Van Goethe is de uitdrukking ‘In der Beschränkung zeigt sich erst der Meister.’ Het is een mooi levensprincipe, ook toepasbaar op doping. Als goede Duitsers kennen John Degenkolb, André Greipel, Marcel Kittel en Tony Martin natuurlijk hun Goethe .
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.