Sport
NOS

Stelling van Borst: 'Frenkie de Jong geniet ten onrechte een heilige status bij Oranje'

  1. Nieuwschevron right
  2. Stelling van Borst: 'Frenkie de Jong geniet ten onrechte een heilige status bij Oranje'

Frenkie de Jong heeft een bijzondere status bij het Nederlands elftal. De spelverdeler van FC Barcelona wordt onmisbaar geacht door bondscoach Ronald Koeman, die hem ondanks een slepende enkelblessure op heeft genomen in de EK-selectie. "Hij geniet ten onrechte een heilige status bij Oranje", vindt Hugo Borst. "Het lijkt me een valkuil om hem zo ontzettend belangrijk te maken."

Video niet beschikbaar

Begrijp hem niet verkeerd, begint Hugo Borst zijn betoog. De 27-jarige middenvelder - altijd met een lach op het gezicht - is een uitstekende voetballer. "Maar hij is niet de man van de goals en heeft geen afstandsschot", somt Borst op. "Hij is ook niet de man van de assists. Hij wordt te belangrijk gemaakt voor iemand in zijn positie, die heel ver van het vijandelijk doel staat."

Dribbelen

Er bestaat geen twijfel over de kwaliteiten van de middenvelder uit Gorinchem. "Wat hij heel goed kan, is dribbelen. Hij is moeilijk van de bal te krijgen." Het probleem: een gebrek aan snelheid, iets waar Toni Kroos bijvoorbeeld om geroemd wordt. "Het gaat heel traag bij De Jong, het duurt allemaal vrij lang. Ik vraag me af of we niet te veel op hem leunen, zeker nu hij veel pech heeft gehad met zijn enkel."

Quote

Het lijkt me een valkuil om hem zo ontzettend belangrijk te maken

Hugo Borst vindt dat Frenkie de Jong ten onrechte een heilige status heeft bij Oranje

De Jong lijkt dit seizoen vaker wel dan niet geblesseerd aan die enkel en is ook nu nog herstellende van die blessure. Geen ideale combinatie, vlak voor een eindtoernooi. De eerste groepswedstrijd staat op 16 juni op het programma, tegen Polen. Bondscoach Ronald Koeman hoopt dat De Jong dan fit is. "Hij heeft geen wedstrijdritme", vervolgt Borst. "Dat, gevoegd bij gebrekkige statistieken wat betreft goals en assists: het lijkt me een valkuil om hem zo ontzettend belangrijk te maken."

Wat vinden de luisteraars?

Luisteraars kunnen hun mening delen via de NPO Radio 1-app. Wichert is het eens met de stelling. "Ik vind al heel lang dat Frenkie de Jong schromelijk wordt overschat", schrijft hij. "Hij loopt maar met de bal; geeft weinig of geen dieptepasses, weinig steekballen en, vind ik, vertraagt het spel en de aanval. En oh ja, schieten? Weet hij wel wat dat is?

Ook Sadettin kan zich vinden in de opvatting van Borst. "Hij is van de buitenste klasse. Maar Koeman moet hem niet meenemen als hij te geblesseerd is. Dat zou beter zijn omdat De Jong zo een verdere verergering van zijn blessure voorkomt én er zo een andere, fitte middenvelder mee naar het EK kan."

Jacob schrijft: "De Jong is geen doorslaggevende speler en zonder hem heeft Oranje zich ook vrij simpel geplaatst, achter het ongenaakbare Frankrijk. Daarbij: er zitten voldoende adequate vervangers in de selectie. Tel daarbij op: geen ritme en een kennelijk uitermate zwakke enkel, wat ook een risicofactor is."

Marlies twijfelt. "Niemand is belangrijker dan het teambelang en dat geldt ook voor De Jong", schrijft ze. "Aan de andere kant: Marco van Basten ging in '88 ook geblesseerd mee - dat liep toch best goed af. Kortom, het is te hopen dat De Jong de verwachtingen waar kan maken."

Chiel is het oneens met de stelling. Hij schrijft: "Er is geen betere middenvelder dan Frenkie de Jong op zijn positie. Voor hem zou ik zeker een uitzondering maken, om te kijken of hij op tijd fit is. Ondanks weinig assists en goals is hij van onschatbare waarde. Zijn loopvermogen, voor assists, spelverdeling, ervaring en balans op het middenveld, is te belangrijk. Als hij fit is, is het een absolute meerwaarde voor het Nederlands elftal - ook eventueel later in het toernooi."

Ook Koen kan zich niet vinden in de stelling. "De kwaliteiten van De Jong, om zich onder de druk van bijvoorbeeld Frankrijk uit te spelen, zijn ongeëvenaard", verklaart hij. "Daar kan een Joey Veerman niet aan tippen. Koeman maakt terecht een uitzondering voor hem."

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie