Wilders irriteert de andere coalitiepartijen met dreigement over kabinetsval
- Nieuws
- Wilders irriteert de andere coalitiepartijen met dreigement over kabinetsval
De Raad van State heeft gisteren een advies uitgebracht over de asielwetten van minister Faber. Het gaat om twee kabinetsvoorstellen die moeten leiden tot de uitvoering van het "strengste asielbeleid ooit" van de coalitie. Volgens de Raad van State zullen de voorstellen zoals ze nu zijn niet tot een inperking van de instroom van asielzoekers leiden en zijn ze niet goed uitvoerbaar. PVV-leider Geert Wilders wil niks veranderen aan de voorstellen.
Video niet beschikbaar
Wilders accepteert geen enkele wijziging van de strenge asielwetten van minister Faber, dat liet hij gisteren al op X weten, maar vandaag herhaalde hij het na het coalitieoverleg. Komen de wijzigingen er wel, dan "is het voorbij met het kabinet", zei hij.
Dreigement
Deze uitspraak heeft Wilders al vaker gedaan. De leiders van VVD, NSC en BBB reageerden er geïrriteerd op, vertelt politiek verslaggever Roel Bolsius. "Ze zijn het inhoudelijk eens met Wilders, er moet strengere wetgeving komen wat hen betreft. Maar ze vinden het onnodig dat hij weer met een dreigement komt. De andere coalitiepartijen hebben gezegd dat het Raad van State-advies serieus moet worden genomen." Geert Wilders wil snel resultaat behalen op het belangrijkste thema van de vorige verkiezingen, hoort Bolsius: "Het gaat om zijn geloofwaardigheid, het is een belangrijk thema voor zijn partij. Er zijn nog nauwelijks maatregelen genomen op het gebied van asiel en migratie." En dus voert de PVV-leider de druk bij de coalitie op: "Wij zijn als fractie unaniem, 37 man sterk, van mening dat wij geen enkele wijziging accepteren", aldus Wilders.
Effectieve en doeltreffende wetgeving
De Raad van State noemt de voorstellen moeilijk uitvoerbaar en ze zijn niet zorgvuldig tot stand gekomen volgens het adviesorgaan. Bij de uitvoering van de wetten kan de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) en de rechtspraak nog meer onder druk te komen staan. Bolsius: "De bal ligt nu bij het kabinet, het is aan hen om aanpassingen te doen. Niet alleen de coalitiepartijen in het kabinet moeten het eens worden, ze hebben ook rekening te houden met de Eerste Kamer. Daar heeft de coalitie geen meerderheid, dus als ze de wetten willen doorvoeren, moeten ze daar ook een meerderheid krijgen om de wetten goed te keuren." En dat kan nog lastig worden, want de SGP kan voor die meerderheid zorgen, maar zij zijn kritisch. SGP-leider Diederik van Dijk: "De SGP wil dat de asielinstroom naar beneden gaat, maar juist daarom is het belangrijk dat die wetgeving effectief en doeltreffend is. Uitgerekend daarbij legt de Raad van State kritisch de vinger. Het allerbelangrijkste is nu dat het kabinet komt met een reactie waarin het beter onderbouwt waarom de voorgestelde maatregelen leiden tot minder asielinstroom."
Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!
Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.