Politiek
EO

Waarom NSC stemmen en geen CDA? 'NSC is Eurosceptischer', zegt Omtzigt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom NSC stemmen en geen CDA? 'NSC is Eurosceptischer', zegt Omtzigt

Europees NSC-lijsttrekker Dirk Gotink is al sinds 2007 werkzaam in Brussel, altijd voor het CDA en de EVP, de Europese christendemocratische partij waar het CDA lid van is. Waarom moeten kiezers op NSC stemmen en niet op het CDA? De partij is Eurosceptischer, zegt partijleider Pieter Omtzigt in het DIDD Verkiezingscafé: "Op sommige punten moeten we de EU beperken."

Omtzigt en Gotink waren samen te gast in het Verkiezingscafé van Dit is de dag, dat afgelopen weken het hele land door ging.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Toeslagenaffaire

Gotink was 'tot voor kort' nog lid van het CDA, maar de toeslagenaffaire was voor hem de doorslag om zich bij de partij van Pieter Omtzigt te voegen. "Het feit dat er zoveel kinderen bij hun ouders zijn weggehaald, ik krijg er kippenvel van. Ik heb zelf drie kinderen en als ik dan zie dat mensen vermorzeld worden, dan gaat dat heel diep."

Ook op Europees niveau vertrouwt Gotink op Omtzigt: "Hij heeft een eigenstandig Europees netwerk en is meer in Brussel geweest dan welk ander Tweede Kamerlid dan ook."

Christendemocratische fractie

Of je nu CDA of NSC stemt, de twee partijen zouden heel goed in dezelfde fractie terecht kunnen komen: de eerdergenoemde EVP. Gotink vertrouwt erop dat hij welkom is: "Ik heb hier geen twijfel over", zegt hij. Ook Omtzigt niet: "Ik ben lid van de EVP, ik zit bij de Raad van Europa in de EVP-fractie in Straatsburg, dus ik praat mee en adviseer", vertelt hij.

Een andere partij die ook bij de EVP zegt te willen, BBB, kan wat minder zeker zijn. Afgelopen donderdag vertelde CDA-lijsttrekker Tom Berendsen in het Verkiezingscafé dat hij 'een stevig gesprek' wil voeren met de BBB. Ook de ChristenUnie wil overigens bij de fractie – iets wat volgens Omtzigt waarschijnlijk wel gewoon zal gebeuren.

Ster advertentie
Ster advertentie