Politiek
BNNVARA

VVD-motie Becker stuit op verzet: 'Ondoordacht en onuitvoerbaar'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD-motie Becker stuit op verzet: 'Ondoordacht en onuitvoerbaar'

De motie van VVD-Kamerlid Bente Becker over het bijhouden van gegevens over 'culturele en religieuze normen en waarden van Nederlanders met een migratieachtergrond' schiet bij veel mensen in het verkeerde keelgat. Het bijhouden van de gegevens zou inzicht moeten gaan bieden in de culturele integratie, maar tegenstanders maken zich zorgen en noemen het racistisch. Aziz El Kaddouri, opiniepeiler bij Het Opiniehuis, noemt de motie 'ondoordacht'. Hij praat erover met journalist Nordin Ghouddani in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Slecht doordachte motie

De VVD zou niet langer de integratiediscussie willen voeren op basis van onderbuikgevoelens, maar op basis van feiten. Dat zegt Bente Becker in haar online reactie op de commotie. Opiniepeiler El Kaddouri noemt de motie 'ondoordacht' en stelt dat het idee helemaal niet uitvoerbaar zou zijn. "Als je onderzoek wilt doen onder bepaalde groepen, moet je je aan bepaalde regels houden", zegt hij. Een voorbeeld van deze regels is respect hebben voor privacy. "Je kunt niet zomaar bepaalde groepen selecteren voor onderzoek. Bovendien moeten zij toestemming geven en achter het onderzoek staan. Ik vraag me af of er nog respondenten zijn die hieraan mee willen werken."

‘We worden weer lekker weggezet’

Ghouddani vraagt zich af welke 'culturele en religieuze normen en waarden' de Tweede Kamer precies wil onderzoeken. "In 47 jaar heb ik nooit een concreet antwoord gekregen over wat het betekent om écht geïntegreerd te zijn. Je moet de grondwet en de gelijke positie van man en vrouw accepteren en alle seksen erkennen, maar er zijn ook autochtonen die zich daar niet aan houden", zegt hij.

Hij beschouwt de motie als een vorm van etnisch profileren. "Je kunt zeggen: 'Als je niets te verbergen hebt, waarom maak je je dan zorgen?' Maar etnisch profileren maakt mensen bang, en het gebeurt steeds weer."

SCP

El Kaddouri wijst erop dat het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) al om de vier à vijf jaar onderzoek doet naar integratie. "Als je wilt onderzoeken of Turkse of Marokkaanse kinderen achterblijven op school, is dat prima. Maar als je onderzoek doet om te stigmatiseren of uit te sluiten, mag dat niet," zegt hij.

Hij adviseert altijd alle Nederlanders te betrekken in de steekproef, ongeacht hun achtergrond. "Het wordt pas een probleem wanneer je bestanden selecteert op basis van etniciteit, dus alleen de Turkse of Marokkaanse Nederlanders gaat interviewen. Wat mij betreft ben je dan aan het discrimineren."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie