Politiek
EONOS

Veiligheidsregio Groningen doet crisisoproep over opvang Afghaanse vluchtelingen

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veiligheidsregio Groningen doet crisisoproep over opvang Afghaanse vluchtelingen

De Groningse burgemeester Koen Schuiling doet een crisisoproep aan het kabinet waarin hij vraagt om bijstand bij de opvang van Afghaanse vluchtelingen. Het aanmeldcentrum in Ter Apel, nabij Groningen, loopt over, zegt hij in Langs de Lijn En Omstreken. "Er is sprake van een inhumane situatie", aldus Schuiling.

Volgens Schuiling spelen kinderen met en tussen het afval en is er veel gevaar voor coronabesmettingen in Ter Apel. De bestuurder wil opvangcapaciteit van de rest van het land benutten. Middels een artikel in de wet rondom veiligheidsregels wil hij het kabinet dwingen dit te doen.

Quote

Het is een inhumane situatie. Kinderen spelen tussen het afval.

Koen Schuiling, burgemeester van Groningen

Video niet beschikbaar

500 extra plekken

Verantwoordelijk staatssecretaris Broekers-Knol bezocht gisteren Ter Apel. Ze zei dat er op korte termijn 500 plekken bijkomen. Dat is niet genoeg, zegt Commissaris van de Koning René Paas. "Ik heb me laten vertellen dat er elke dag netto 60 mensen zich aanmelden, dus u kunt zelf uitrekenen hoe lang dit standhoudt", zei hij, ook in Langs de Lijn En Omstreken.

Paas zit, net als Schuiling, met de handen in het haar. "We zien dat met 2000 Afghanen erbij het hele systeem in de soep loopt", aldus de CvdK van de provincie Groningen. Volgens Paas heeft Nederland weinig geleerd van de vorige vluchtelingencrisis. We hebben veel te snel het aantal plekken afgeschaald, volgens hem. "Het is beschamend", zegt hij in de uitzending.

Video niet beschikbaar

Meer aanmeldcentra

De 500 plaatsen brengen wel wat verlichting, maar uiteindelijk denkt hij dat er structurele veranderingen moeten komen. "Je kunt je afvragen hoe lang het houdbaar is om elke asielzoeker die zich meldt op Schiphol, naar Ter Apel te sturen, omdat daar het aanmeldcentrum is. Laten we alsjeblieft iets verstandigers organiseren", zegt Paas. Volgens hem zou het helpen als in grote steden als Amsterdam en Rotterdam ook aanmeldcentra neer te zetten.

In de provincie Groningen zelf wordt momenteel veel gedaan om de asielzoekers een plaats te bieden, vertelt Paas. Zo worden hotels afgehuurd en worden er asielzoekers in een XL-teststraat in de stad Groningen gevestigd. "Heel veel gemeenten in de buurt trekken het zich vreselijk aan, maar het gaat niet snel genoeg."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie