Gemeente Amsterdam komt met steunplan voor de culturele sector
- Nieuws
- Gemeente Amsterdam komt met steunplan voor de culturele sector
De gemeente Amsterdam komt met een breed plan om de noodlijdende culturele sector in de stad ondersteuning te bieden tijdens de coronacrisis. Daarnaast moeten de makers en culturele instellingen het geld ook gaan gebruiken om de activiteiten na de crisis weer op te starten. Het college van Burgemeester en Wethouders presenteert vandaag het plan, er wordt 21 miljoen euro uitgetrokken voor de cultuursector.
“Er zijn om te beginnen verschillende groepen die we een voor een van steun gaan voorzien. Je hebt natuurlijk de podia en de theaters, die hebben we al eerder van steun voorzien. Het gaat nu om fase drie, dat wil zeggen dat we nu gaan kijken naar instellingen die geen subsidie krijgen van ons. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld de Hermitage. Daarnaast zijn er ook veel mensen die werken in de nacht, in die groep zijn er ook veel mensen die niks om handen hebben”, vertelt Touria Melaini, wethouder Kunst en Cultuur in Amsterdam, in het NOS Radio 1 Journaal.
RJN Cultuur Amsterdam
Culturele sector wordt hard geraakt
De aanhoudende crisis raakt de culturele sector hard. Het totale verlies aan inkomsten bedraagt nu ruim 2.5 miljard euro, en herstel is pas in zicht tegen het einde van 2031. “Er is een enorm gat verlies. Dus als we het hebben over 21 miljoen, dan gaat het echt over coronasteun. Op het moment dat je dan weer open gaat, ben je toch echt weer afhankelijk van jouw bezoekers. We zullen dus ook moeten kijken naar perspectief en steun vanuit bedrijven, want met dit geld alleen komen ze er niet”, gaat de wethouder verder.
Er wordt daarnaast ook een loket opgericht om de mensen die in de creatieve sector werken verder te helpen door de coronacrisis. Volgens de wethouder werkt ruim tien procent van de bevolking in Amsterdam in de creatieve sector. “De banendesk die wij willen oprichten is een loket waar je naartoe kan om steun te krijgen. Dat kan bijvoorbeeld voor omscholing, maar dat kan ook op een andere manier. Uiteindelijk wil je het creatieve kapitaal zo veel mogelijk overeind houden, we brengen vraag en aanbod in die zin bij elkaar”, vertelt Melaini.
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.