Journalist Ton F. van Dijk: ‘Ik geniet niet van de val van een politicus’
- Nieuws
- Journalist Ton F. van Dijk: ‘Ik geniet niet van de val van een politicus’
Hij maakte naam als televisiejournalist en later als netmanager van NPO 1 en hoofdredacteur van AT5. Bekend als de man die Lingo de das om deed. Maar hij kreeg te maken met een chronische ziekte, en werkt nu met laptop en wifi vanuit huis als politieke tegellichter. "Het is nooit persoonlijk", zegt journalist Ton F. van Dijk in de kerstuitzending van het radioprogramma 1 op 1.
Video niet beschikbaar
"Het is nooit persoonlijk geweest. Ik schrijf over mensen die beslissen over ons allemaal, mensen die zelf ook bezig zijn om een bepaald beeld van zichzelf neer te zetten", zegt van Dijk.
'Alsof je een heilige bent'
En dat is een vervelende rol, erkent Van Dijk: "Het voelt alsof je een soort heilige bent die alles beter weet. Niemand is 100 procent goed of integer." Daarom zijn er ook verhalen die de publiciteit niet halen. "In de kern gaat het bij altijd over integriteit, zuiverheid, met moreel perspectief naar de werkelijkheid kijken."
"Je hebt in deze tijd niet veel meer nodig dan een laptop en internet", zegt Van Dijk, die op sommige dagen vanuit zijn bed schrijft. Op het Binnenhof komt hij niet, "als je daar de hele dag rondloopt, en je krijgt af en toe een nieuwtje, je hebt een leuk gesprek met een politicus, dan begin je niet meteen over de onkostenvergoeding."
Brinkman-affaire 'moeilijk om te zien'
Een kwart eeuw geleden was Van Dijk mede verantwoordelijk voor de val van toenmalig CDA-lijsttrekker Elco Brinkman. Hij onthulde dat Brinkman een omstreden commissariaat had bij het bedrijf Arscop.
"Mensen zien dat als een meedogenloze aanval op een politicus. 30.000 leden zegden hun lidmaatschap op bij de KRO, er werd een molotov-cocktail naar binnen gegooid. Ik vond het moeilijk om te zien hoe het Brinkman verging, dat is niet het beeld dat mensen hebben van een journalist", erkent Van Dijk.