Politiek
KRO-NCRV

Veel nieuwelingen in de Tweede Kamer: 'De Kamer is nog nooit zo onervaren geweest'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Veel nieuwelingen in de Tweede Kamer: 'De Kamer is nog nooit zo onervaren geweest'

Maar liefst tachtig nieuwe parlementariërs werden vandaag geïnstalleerd in de Tweede Kamer. Van hen 67 überhaupt nog nooit in de blauwe zetels hebben gezeten. Aan de ene kant een ‘frisse wind’ aan de andere kant verdwijnt daarmee ook veel ervaring uit het parlement. "De Kamer is nog nooit zo onervaren geweest als nu", zegt politicoloog Ariejan Korteweg bij Spraakmakers.

Stand.nl: 'Het gebrek aan ervaring in de nieuwe Tweede Kamer is verontrustend'

'Meer volksvertegenwoordiging'

Volgens Korteweg zit er een ook een positieve kant aan de vele nieuwe Kamerleden: "In veel opzichten is de Kamer representatiever geworden. Minder hoogopgeleiden, meer een echte volksvertegenwoordiging." Daar is politiek commentator Kees Boonman het mee eens: "Politici die tot het meubilair horen, hebben een beetje de slag verloren", aldus Boonman. "Het is een nieuwe wind. En ja, ze moeten veel leren. Maar ze krijgen daar ook cursussen voor."

Gemeenteraad

John Bijl is directeur van het Periklesinstituut, die politici begeleiden in hun werk. Hij wijst er vooral op dat een nieuwe fractie ook als groep goed moet kunnen functioneren. "Je moet mensen niet alleen maar informatie geven en dossiers laten lezen, maar juist dat politieke handwerk moet je als groep ook in de vingers krijgen." Zijn instituut krijgt in de praktijk veel met gemeenteraden te maken, volgens Bijl een goed voorbeeld van hoe het ook in de landelijke politiek werkt. "Hoe meer onervaren een gemeenteraad is, hoe vager ze blijven over wat ze willen. Dat geldt net zo goed voor een Tweede Kamer."

Quote

Als je altijd in de bubbel van Den Haag hebt gezeten heb je misschien veel ervaring, maar mis je veel uit de maatschappij.

Ilona Lagas (Eerste Kamer fractievoorzitter BBB)

Sinterklaasgedichtjes

Teambuilding is dus belangrijk, iets waar ook de BBB na de hun verkiezingswinst tijdens de provinciale verkiezingen mee te maken kreeg. Ze moesten maar liefst zestien Eerste Kamerzetels vullen. "We hebben aan teambuilding gedaan, en verder er goed voor gezorgd dat er kennis was op de verschillende dossiers", vertelt fractievoorzitter van de BBB in de Eerste Kamer, Ilona Lagas. Ze ziet het ook als haar hoofdopdracht om een team te bouwen en ook te onderhouden: "Zo heb ik gisteren voor iedereen nog Sinterklaasgedichtjes gemaakt", lacht ze.

Volgens Lagas is het helemaal niet zo dat een nieuwe politicus totaal onervaren is, maar juist veel kennis van buitenaf meeneemt: "Als je altijd in de bubbel van Den Haag hebt gezeten heb je misschien veel ervaring, maar mis je veel uit de maatschappij."

'Controleren en veranderen'

Een goed voorbeeld van een echt ‘groentje’ in de landelijke politiek is Habtamu de Hoop, die na de vorige verkiezingen als 22-jarige voor de PvdA in de Kamer kwam. Ook nu keert hij terug, maar dan voor de combinatie PvdA/GroenLinks: "Ik had al wel in de gemeenteraad gezeten, maar dat is wel even anders dan de Tweede Kamer", vertelt hij over die beginperiode. "Ik heb nu echt het gevoel dat ik het onder de knie begin te krijgen."

Of de politieke arena van de Tweede Kamer in het begin wat intimiderend was? "Ik zou het niet intimiderend willen noemen, liever bijzonder. Je wordt heel goed geholpen, maar je hebt even tijd nodig. Ook hoe je wetgeving maakt, want je controleert niet alleen maar kan ook veranderen."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie