Politiek
BNNVARA

Waarom zijn er nog steeds te weinig vrouwen in de politiek?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Waarom zijn er nog steeds te weinig vrouwen in de politiek?

Nog een paar maanden en dan gaan de gemeenteraadsverkiezingen van start. Partijen zijn daarom druk bezig met het verzamelen van kandidaten voor op de kieslijsten. Nieuwkomer Volt doet in minder gemeentes mee dan gepland door het gebrek aan vrouwen op de lijst. Niet alleen lokaal, maar ook landelijk is er een tekort aan vrouwen in de politiek. Devika Partiman oprichter van 'Stem op een Vrouw' en Oud-Kamerlid, Sharon Gesthuizen bespreken in De Nieuws BV hoe dit kan en wat er moet veranderen.

Video niet beschikbaar

"In de gemeenteraden is nu ongeveer 30% van de raadsleden vrouw en als je kijkt naar burgermeester en wethouders is het 25%", vertelt Partiman. "Ik schrik hiervan", reageert Gesthuizen. "Dit is de politiek die de regels maakt, en dat kan niet op deze manier. Het is je volksvertegenwoordiging, dus dat moet een afspiegeling zijn." Gesthuizen zat zelf jarenlang in de Kamer namens de SP en is tegenwoordig directeur van de kunsthogeschool ArtEZ in Arnhem.

De vrouwen hebben al meer dan honderd jaar kiesrecht, maar de omslag is nog niet gemaakt. In de Tweede Kamer lopen 59 vrouwelijke Kamerleden rond. "Vrouwen in de politiek waren lange tijd veel minder zichtbaar" vertelt Partiman. "Er is bijvoorbeeld nog nooit een vrouwelijke premier geweest."

Daarnaast ligt de schuld bij de partijen zelf. "Partijen komen vaak met hetzelfde argument dat het om de kwaliteit van de politicus en zo kom je niet verder", stelt Partiman. "Daarnaast, als je zegt dat je altijd voor kwaliteit hebt gekozen, zou dat dus betekenen dat mannen altijd beter waren. Dat is gewoon niet waar."

Lastig te combineren

Voor vrouwen is een functie in de gemeenteraad ook vaak moeilijk te combineren. Vergaderingen bij gemeentes zijn regelmatig tot 's avonds laat. "Stel je bent alleenstaande moeder, dan kan je niet zomaar tegen de oppas zeggen dat je later bent." Bovendien worden vrouwen vaker aangesproken op hun zorgfuncties volgens Gesthuizen. "Ik word op het schoolplein aangesproken met: 'oh zien we jou ook een keer' en dat heb ik nog nooit over een man gehoord."

Het probleem ligt niet alleen bij de regels en de partijen. "We mogen ook naar de vrouwen zelf kijken", meent Gesthuizen. "Verwerving- en selectiebureaus van partijen zeggen dat zij de spierballen en bravoure bij de vrouwen zelf missen. Durf, stel je niet te bescheiden op, jij kan het ook", is haar boodschap.

Ster advertentie
Ster advertentie