Hoe divers en inclusief is de politiek?
- Nieuws
- Hoe divers en inclusief is de politiek?
De jongerenafdelingen van grote partijen zijn bij Vroeg! in debat gegaan over zeven verkiezingsthema’s. Stephan Komduur bespreekt met Liza Mügge, Hoofddocent politicologie aan de Universiteit van Amsterdam en Zoë Papaikonomou, onderzoeksjournalist en coauteur van het boek de Inclusiemarathon, hoe divers de kieslijsten zijn en hoe de politieke partijen diversiteit en inclusie willen bevorderen binnen de politiek en daarbuiten.
Vroeg! De Jonge stem: Inclusie en diversiteit - Vroeg!
Diversiteit op het stembiljet
Politicoloog Mügge stelt dat de PvdA en GroenLinks het traditioneel gezien goed doen wat betreft diversiteit op de kieslijsten. Zij werken met streefcijfers en hebben van oudsher stevige vrouwennetwerken die vochten voor diversiteit en inclusie. Papaikonomou voegt hieraan toe dat inclusie en diversiteit verder gaat dan de kieslijsten, maar dat er ook moet worden gekeken naar de fractiemedewerkers, ambtenaren en of de partijen daadwerkelijk een gelijkwaardige en inclusieve omgeving creëren.
Dilan Yeşilgöz als voorbeeld
Bij de formatie in 2017 noemde Mark Rutte het belang van een gelijke man-vrouw verdeling in het kabinet nog 'secundair'. Nu is er met Dilan Yeşilgöz kans dat dat we een vrouwelijke premier krijgen. Mügge was verbaasd over haar aanstelling en populariteit. "Vaak zie je dat vrouwen de kans krijgen om het leiderschap over te nemen als een partij het niet goed doet. Dat noemen ze de glazen klif", aldus Mügge.
Zij benadrukt dat voorbeelden van groot belang zijn voor de vorming van politieke interesse en politieke participatie van jonge vrouwen, ongeacht de politieke kleur of het succes van deze politici. Volgens Papaikonomou is het positief dat met Dilan Yeşilgöz de geschiedenis van witte mannen op de presidentspositie zou worden doorbroken, maar zij betreurt dat Yeşilgöz inhoudelijk niet voor inclusie staat.
Institutioneel racisme
Institutioneel racisme is verankerd binnen de politie, belastingdienst, het ministerie van buitenlandse zaken en meerdere Nederlandse gemeenten, bleek onlangs uit onderzoek van het Kennisplatform Inclusief Samenleven (KIS). Hoewel institutioneel racisme aan de grond lag van de toeslagenaffaire, is dit thema in de huidige campagnes veel kleiner dan bij de vorige verkiezingen, merkt Mügge op.
Alexander Hendriks van BBB Jong beargumenteert dat de overheid ook institutioneel gekant is 'tegen mbo'ers, mensen op het platteland, tegen mensen in de regio, streektaal sprekers, tegen laaggeletterden'. Papaikonomou reageert dat het inderdaad van belang is om diversiteit in de context van een breder palet te zien, maar: "Institutioneel racisme is een gigantisch probleem en daar mag je dan ook wel even de aandacht voor hebben."
Vroeg!
Elke werkdag tussen 05.00 en 06.00 uur start BNNVARA de dag met Vroeg! In dit NPO Radio 1-programma verdiept Stephan Komduur zich in de belangrijkste nieuwsonderwerpen van de dag.