Pensioen voor NSC belangrijk, maar komt niet terug in hoofdlijnenakkoord: 'Kan ik hopelijk veranderen'
- Nieuws
- Pensioen voor NSC belangrijk, maar komt niet terug in hoofdlijnenakkoord: 'Kan ik hopelijk veranderen'
NSC zette in de campagne voor de nationale verkiezingen vol in op het pensioenstelsel. Daarvan is niks terug te zien in het hoofdlijnenakkoord. Desondanks zegt NSC-Kamerlid Agnes Joseph er werk van te maken. "Ik hou van uitdagingen. We gaan dit vanuit de Tweede Kamer en kabinet proberen te veranderen", zegt zij in het radioprogramma Sven op 1.
Video niet beschikbaar
De gevaren en risico's van het nieuwe pensioenstelsel voorkomen was voor Joseph de reden om de politiek in te gaan. Haar partij NSC maakte zich hier in de verkiezingstijd ook hard voor. Het woord pensioenfondsen valt slechts één keer in het hoofdlijnenakkoord. "Het is een vrije kwestie geworden. Daarom staat het er niet in", reageert zij.
Als pensioenwoordvoerder nam Joseph deel aan de onderhandelingen. Zij is daarom "niet verbaasd" dat er in het hoofdlijnenakkoord zo weinig gerept wordt over pensioenen. "Ik hou van uitdagingen. We gaan dit vanuit de Tweede Kamer en hopelijk ook het kabinet nog veranderen."
Parlementaire enquête.
We zitten middenin de transitie naar een nieuw pensioenstelsel. De wet is uitgeschreven door de overheid, maar het zijn uiteindelijk de pensioenfondsen die alles uitvoeren. De transitie is eigenlijk niet meer terug te draaien en met de ICT-systemen van de pensioenfondsen bestaat de kans dat alles volledig in de soep loopt, zoals ook gebeurde bij de Belastingdienst in de toeslagenaffaire.
Hetzelfde kan gebeuren rondom het nieuwe pensioenstelsel. Ofwel: een nieuwe parlementaire enquête. "Als we zo doorgaan ben ik bang van wel. Ik hoop dat we dat kunnen voorkomen. Daarvoor zit ik ook in de Kamer", reageert Joseph.
Zij denkt met haar plannen de chaos te voorkomen. Zij hoopt dat "de andere partijen constructief mee gaan denken". Een van die plannen is dat er een ronde tafel wordt georganiseerd, waarbij mensen uit de pensioenwereld kunnen aanschuiven. "Om te praten over hoe de governance loopt, of de pensioenen koopkrachtig worden of hoe de communicatie loopt." Ofwel: gesprekken over of het systeem wel werkt.
Juridisch vraagstuk
Dat zijn alleen nog maar de uitvoeringstechnische problemen, zegt de NSC'er. "Wij vragen ons ook af of het juridisch wel mag dat je mensen ineens een ander pensioen geeft zonder instemming."
De Raad van de Rechtspraak heeft bij de nieuwe pensioenwet gewaarschuwd heel veel mensen naar de rechter kunnen stappen. Met het gevolg dat het hele civiele rechtssysteem vastloopt.
Pensioenfondsen moeten daarnaast de 1500 miljard over overzetten op een nieuw systeem. Joseph acht de kans klein dat het zodanig loopt, dat je achteraf denkt: dit mocht juridisch niet. "Maar de omvang van de schade kan enorm zijn. Het is de vraag waar je dan het geld vandaan haalt om dit te repareren."
Functie in kabinet
Er is ook iemand nodig om dit alles in goede banen te leiden. Wil Joseph zelf plaatsnemen in het kabinet om de pensioenregeling in de juiste vorm te gieten? "Dat is nog onbekend", luidt haar eerste reactie. Zij "weet nog niet zeker" of ze een dergelijke functie wil bekleden. Of zij daar wel voor gepolst is, kan Joseph niks over zeggen. "Waar ik ook ga zitten, of dat nou de Tweede Kamer is of het kabinet, ik zet mijn expertise in en ik hoop dat het op de goede plek terechtkomt."
Agnes Joseph (NSC-Kamerlid) over dat pensioenen niet terugkomt in hoofdlijnenakkoord: 'Ik hou van uitdagingen' (7 juni 2024) - Sven op 1
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.