Politiek
EO

Armoede-minister Schouten: 'Tot 30 procent van armoederegelingen wordt niet gebruikt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Armoede-minister Schouten: 'Tot 30 procent van armoederegelingen wordt niet gebruikt'

Nederland kent heel veel regelingen en potjes om arme mensen te helpen, maar een aanzienlijk deel daarvan komt niet op de juiste plaats terecht. Dat zegt de nieuwe minister voor armoedebeleid, Carola Schouten: "Tot dertig procent wordt niet gebruikt. Dat komt omdat we ze erg complex hebben gemaakt", zei ze in Geld of je Leven.

Schouten (ChristenUnie) is nu twee maanden minister voor armoedebeleid. Inmiddels lijkt haar portefeuille urger geworden: door de torenhoge energieprijzen en de duurdere boodschappen. De redactie van Geld of je Leven besloot om speciaal naar Rotterdam te gaan voor een uitzending, de stad waarin relatief de meeste armen wonen.

Minister Carola Schouten over armoedebestrijding

Video niet beschikbaar

Schaamte

Veel mensen schamen zich voor hun armoede en vragen daarom niet om hulp, denkt Schouten: "Het is ongelofelijk belangrijk dat mensen durven toe te geven dat ze hulp nodig hebben", vindt ze. Daarin ligt ook een taak bij de overheid: "We moeten plekken creëren waar mensen hun verhaal durven doen en gaan geloven dat het ook echt helpt. Dat ze niet denken dat ze de overheid achter zich aan krijgen of dat ze moeten terugbetalen", aldus de minister. Ook moeten armoederegelingen een stuk bekender worden, vindt ze.

Dit laatste beaamt Marjorie Malbons, die vanuit de Rotterdamse stichting Mait mensen in de schulden helpt. "Mensen weten gewoon niet van die regelingen!" zegt ze. Malbons leefde zelf een tijd in armoede en vertelt dat een toename in prijs van vijftig euro per maand voor sommige gezinnen al een enorm probleem vormt. "Het is funest, ze komen er niet uit. Zo maken ze nog meer schulden."

Dat veel geld van de overheid blijft liggen, verbaast Malbons niks: "Er is niemand vanuit de hulpinstantie die zegt: ik kan dit voor je aanvragen, ik kan dat voor je aanvragen. En dan blijven die potjes onaangeboord… De gemeente moet zichtbaar gaan maken wat die potjes zijn. De website van de gemeenten moeten echt duidelijker worden." Ook meer mensen achter loketten zou helpen, zodat ook laaggeletterden kunnen worden geholpen.

Extra hulp bij energierekening

Om de allerarmsten te helpen met de energierekening is er 800 euro per huishouden beschikbaar via de gemeenten, maakte het kabinet onlangs bekend. Dit hoeft niet het einde te zijn van de hulp, zegt Schouten. "Ik heb geen voorspellende gave van hoe de energieprijs zich gaat ontwikkelen, maar we blijven zeker kijken naar wat er voor de laagste inkomens nodig is", zegt ze. Maar als mensen hulp nodig hebben, moeten ze zich écht melden, zegt Schouten: "Schroom niet!"

Ster advertentie
Ster advertentie