Heeft Jetten écht afgedwongen dat op alle daken zonnepanelen moeten? 'Dat klopt niet'
- Nieuws
- Heeft Jetten écht afgedwongen dat op alle daken zonnepanelen moeten? 'Dat klopt niet'
Politici roepen in de aanloop naar de verkiezingen van alles en journalisten van het programma Pointer checken deze uitspraken. Zo beweert D66-lijsttrekker Rob Jetten dat hij als minister van Klimaat "afgedwongen" heeft dat alle grote daken van 250 vierkante meter of meer, verplicht zonnepanelen krijgen. Wanneer al deze grote daken vol liggen, zouden we volgens Jetten geen landbouwgrond voor zonne-energie hoeven gebruiken. Sietze van Loosdregt van Pointer vertelt bij Spraakmakers wat er wel en niet klopt van deze uitspraak.
Video niet beschikbaar
'Dat klopt niet'
Jettens uitspraak is tweeledig. "Als je met die eerste begint, daar kunnen we kort over zijn: dat klopt niet", vertelt Van Loosdregt. De plannen zijn namelijk gericht op nieuwe gebouwen en niet op de al bestaande gebouwen. Bovendien is het niet een plan van Jetten zelf, maar eentje die Europa heeft genomen naar aanleiding van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. "Hij doet heel erg alsof het zijn plan is, dat hij het heeft afgedwongen, maar het kwam in eerste instantie vanuit Europa."
Utrecht
Het tweede deel van de uitspraak is samen met Wieb Volkers, expert zonne-energie bij TNO, onder de loep genomen. "De doelstelling van 2025 is dat we ongeveer een kwart tot dertig procent van onze stroom uit de zon gaan halen. Dat is tien keer hoger dan wat we nu hebben liggen", aldus Van Loosdregt. In totaal moet er dan ongeveer de provincie Utrecht bij komen aan zonnepanelen.
Te weinig dak
En daar zit het probleem: we hebben te weinig dak om dat te realiseren. "We hebben 1100 vierkante kilometer dak en we hebben nog 1200 nodig", legt Van Loosdregt uit. Bovendien is er nog een probleem: slechts 80 procent van die daken is geschikt. "Niet alle dakconstructies zijn sterk genoeg voor zonnepanelen. Conclusie: we moeten nog 440 vierkante kilometer elders gaan zoeken."
Toekomstmuziek
Landbouwgrond zou dan dus de enige optie lijken. "Of je moet het op water gaan leggen, maar dat is weer duur", gaat Van Loosdregt verder. Nieuwe technologie zou ook een uitweg kunnen bieden. "In beglazing wordt al geëxperimenteerd om daar zonne-energie mee op te wekken. Er zijn wel opties, maar dat is nog wel toekomstmuziek. Of het gaat lukken om al die landbouwgrond te sparen van zonnevelden is nog maar de vraag."
In aanloop naar de verkiezingen houden fact-checkers van het AD, Universiteit Leiden en KRO-NCRV's Pointer de uitspraken van politici en partijen tegen het licht om te kijken of ze kloppen.