Politiek
BNNVARA

De Overdracht deel 2: 'Je moet kiezen als kleine fractie, dat doet pijn'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Overdracht deel 2: 'Je moet kiezen als kleine fractie, dat doet pijn'

De Tweede Kamer kent sinds eind maart 69 kakelverse Kamerleden. Mooi, want dat geeft een frisse blik op de politiek, maar dat betekent ook een verlies aan kennis van die 69 Kamerleden die vertrokken. Zonde, vinden wij van De Nieuws BV. Daarom maken wij de serie De Overdracht waarin kennis overgedragen wordt en dus niet verloren gaat. Deze week: Kees van der Staaij (SGP) en Sylvana Simons (BIJ1) over kleine fracties.

Video niet beschikbaar

“Den Haag heeft zijn eigen mores”, begint Simons meteen. “Het duurt wel even voordat je dat doorhebt”. Het is daarom ook hard werken om die politieke ambacht in de vingers te krijgen. Toch is rust nemen belangrijk, zegt Van der Staaij, het langstzittende Kamerlid meteen: “Eens in de week moet je even afstand nemen van het politieke bedrijf.” Dat is soms lastig, maar ook Simons probeert dat te doen: “Ik wil ook mijn kleinkind zien, en even bijkomen van de politiek”.

Op de andere dagen moet je dus hard aan het werk, en vooral als kleine fractie. De SGP telt drie Tweede Kamerleden, Simons zit in haar eentje in de Kamer voor BIJ1. “Je moet scherp kiezen”, zegt Van der Staaij. Je vindt heel veel onderwerpen belangrijk, maar kan niet bij alle relevante debatten en vergaderingen zijn als je met zo’n kleine club bent.

Niet vol te houden

“We hebben als fractie besloten welke onderwerpen we echt heel langrijk vinden”, zegt Simons. “Daar proberen we bij te zijn”. En dat loopt soms wat chaotisch, legt ze uit: “Soms hebben we dan een plenair debat waar ik dan weer uit moet om bij een commissievergadering te zitten, daar ga ik dan soms uit om weer moties in te dienen bij het plenaire debat.” Dat is eigenlijk niet vol te houden, ziet Simons zelf ook in.

Kiezen doet pijn

Van der Staaij begrijpt deze werkwijze wel, en herkent het van het begin van zijn loopbaan: “We hadden eerst meer de gewoonte om bijvoorbeeld twee debatten tegelijk bij te wonen, maar dat was toch onbevredigend en vermoeiend.” En kiezen, dat doet pijn vindt Van der Staaij, “maar of je nou twee of drie vergaderingen moet laten schieten, dat is allebei niet leuk. Maar anders red je het niet.”

Sylvana Simons wil deze tips wel ter harte gaan nemen: “Het moet niet vier jaar op dit tempo doorgaan. Ondanks dat het soms nog onvermijdelijk voelt, ga ik proberen er geen gewoonte van te maken.” Input hoeft ook niet altijd meteen, zegt Van der Staaij. “Je hebt de begrotingsbehandeling in het najaar waar je ook weer je inbreng kunt hebben”, aldus het SGP-Kamerlid.

“Onderschat het politieke ambachtelijke werk niet”

Nieuwe partijen de les lezen, vindt Van der Staaij wat kort door de bocht: “De mix van ervaring en vernieuwing is juist gezond.” Maar als hij dan toch een tip mag geven, is dat het volgende: “Onderschat het politieke ambachtelijke werk niet. De amendementen op wetsvoorstellen bijvoorbeeld. Dat is een hele concrete manier om iets voor elkaar te krijgen in wetgeving en dus impact te hebben.”

BIJ1 op de koffie bij de SGP

Voor vragen kan Simons altijd nog terecht bij Van der Staaij, al vindt hij haar zeker geen groentje: “Je kan goed merken dat ze al politieke ervaring heeft.” Desalniettemin gaat deze overdracht op de radio waarschijnlijk nog wel een vervolg krijgen in het Tweede Kamergebouw. “Er valt nog genoeg te leren”, zegt Simons. En dat doet ze graag van het SGP-Kamerlid, die haar aan het begin al een warm welkom gaf.

“Op mijn allereerste dag in Den Haag was meneer Van der Staaij de eerste die zijn vaderlijke hulp aanbood en zei: als je vragen hebt weet me te vinden”, zegt Simons. Ondanks dat Simons nog geen tijd heeft gehad in te gaan op deze uitnodiging gaat ze dat zeker nog doen. Gelukkig staat de koffie voor haar klaar bij de SGP-fractie.

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie