Jaap Smit herbenoemd als Commissaris van de Koning Zuid-Holland: 'Een hele boeiende dynamische provincie'
- Nieuws
- Jaap Smit herbenoemd als Commissaris van de Koning Zuid-Holland: 'Een hele boeiende dynamische provincie'
"Een heel druk jaar, tot op het laatste moment", omschrijft hij zijn jaar. Deze week werd Jaap Smit herbenoemd als Commissaris van de Koning in Zuid-Holland. Alle motivatie voor de komende periode, maar met ook een hele drukke tijd achter de rug, blikt hij terug in Radio EenVandaag.
Video niet beschikbaar
Paulien Krikke stapte op als burgemeester van Den Haag om de chaos van de vreugdevuren, een vertrouwelijk gesprek lekte uit en twee wethouders in diezelfde stad werden verdacht van corruptie. En dan is er nog Vlaardingen. Wethouders lieten vorige week weten niet verder te willen met burgemeester Annemiek Jetten.
Burgemeester is tough job
"Mensen vragen zich weleen af: 'wat doe je als commissaris', maar ik zeg wel eens: van klein ceremonieel tot groot en zwaar besturen. Dat laatste hebben we nu natuurlijk meegemaakt, met de crisis in Den Haag, het aftreden van mevrouw Krikke. Dan ben ik vol aan de bak om het maar zo te zeggen", duidt Smit. Hij eet naar eigenzeggen geen avond thuis. "Maar het is een prachtige baan. Ik weet 's avonds niet meer waar ik 's morgen aan begonnen ben en dat komt niet omdat ik vergeetachtig ben", zegt Smit lachend.
Waar Smit natuurlijk druk mee is geweest, zijn de vreugdevuren in Den Haag. Dat begon eind vorig jaar en ging het hele jaar door. "Over dat soort dingen moet ik nooit al teveel zeggen, maar ik heb natuurlijk wel mijn invloed. Ik ben er ook voor mijn burgemeester. Dat is een tough job op het moment, zeker in Den Haag." Smit zag het aftreden van Krikke aankomen. Op 6 oktober diende ze haar ontslag in bij Smit. "Dan wil ik tot het laatste moment het adres zijn waar burgemeesters kunnen aankloppen."
'Dan moet je je klep houden'
Toen Krikke was afgetreden volgde een gesprek tussen de fractievoorzitters en Smit zelf. Dat lekte uit en daar was Smit heel boos over. Hij deed aangifte. "Ja, daar was ik boos over. Zo werkt het niet. Je moet op sommige moment gesprekken voeren die besloten zijn en dan moet je je klep houden als je naar buiten gaat."
Smit geeft, net als in het uitgelekte gesprek, aan dat hij zich zorgen maakt over de ontwikkelingen in algemene zin in de lokale politiek. "Ik zeg regelmatig: u ziet hier als collectief, als het gaat om vertrouwen in de politiek dan bent u daar als collectief verantwoordelijk voor." Hebben de woorden geholpen? "Dat moet op de lange termijn blijken."
'Prachtige baan'
In Vlaardingen vertrok de burgemeester ook. Het vertrouwen werd door de wethouders opgezegd. "Vlaardingen is niet een eenvoudige gemeente. Met een behoorlijke versplinterde raad. Ik geloof dat er 14 fracties zitten, op een raad van 35 raadsleden. Dat is een grote verdeeldheid dus dat vraagt behoorlijk wat stuurmanskunst", zegt Smit.
Smit ging op zoek naar opvolger en vond Bas Eenhoorn. "Dat is een man die van wanten weet. Ik dacht meteen: volgens mij is hij de man die dit moet doen." Meneer Eenhoorn is vandaag begonnen. Smit gaat vol motivatie beginnen aan de komende zes jaar. "Het is een prachtige baan."
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.