Politiek
EO

Nederlanders niet vechtbereid? Onzin, zegt defensieminister Ollongren

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlanders niet vechtbereid? Onzin, zegt defensieminister Ollongren

Nederland staat ergens onderaan de lijstjes van vechtbereidheid, maar als puntje bij paaltje komt, pakken we echt wel de wapens op. Dat zegt demissionair Minister van Defensie Kajsa Ollongren in De Ongelooflijke Podcast. "Als er een daadwerkelijke bedreiging van onze manier van leven komt, zullen Nederlanders alles doen om te helpen."

#199 - Waar vechten we voor? Met minister van Defensie Kajsa Ollongren en Stefan Paas - De Ongelooflijke Podcast

Uit onderzoek van het EO-programma Dit is de Kwestie bleek dat slechts 16 procent van Nederland bereid is om te vechten, maar Ollongren heeft best een hoge pet op van de Nederlandse burgers. "Dat mensen zeggen dat ze niet vechtbereid zijn, komt door de veiligheid waarin we zo lang hebben verkeerd. We hebben ons heel lang in veiligheid gewenteld. Het verandert echt wel als er een daadwerkelijke bedreiging is van onze manier van leven. Nederlanders zullen alles doen om te helpen, dat zagen we ook toen Oekraïners naar Nederland kwamen."

De minister denkt dat Nederlanders ook bereid zijn om over hun eigen schaduw heen te springen. "Mensen zullen denken: dit gaat niet alleen over mij, dit gaat over ons. Dan zullen ze bereid zijn om de stap naar voren te zetten."

Weerbaarheid

Ollongren (D66), die aan haar laatste weken op haar post bezig is, is in een bijzondere tijd minister van Defensie. Lang was het relatief 'saai' op defensiegebied, maar sinds de oorlog in Oekraïne waait er een nieuwe wind. Ollongren is de afgelopen jaren bezig geweest om Nederland 'weerbaarder' te maken, vertelt ze: "Als je kijkt naar andere landen, zoals de Baltische staten of Finland, dan is het heel anders. In Finland heb je bijvoorbeeld heel veel reservisten: op een bevolking van 5,5 miljoen, kunnen ze daar 900.000 reservisten oproepen", vertelt ze. Nederland heeft ook reservisten, maar veel minder (ongeveer 7.000, red.).

Ook beheerders van fabrieken weten dat hun fabriek in een oorlog gebruikt zal worden voor oorlogsmaterieel. "We zijn dit in Nederland ook aan het inregelen. We praten met vervoerders zoals ProRail of de havens of ze klaar zouden zijn voor een oorlog, of met de ziekenhuizen."

Binnenkort neemt Ollongren afscheid van het ministerie. De nieuwe minister wordt waarschijnlijk VVD'er Ruben Brekelmans. Dat vindt ze jammer, maar het hoort erbij als politicus. "We hebben stevig doorgewerkt, er ligt een fundament waar ze op door kunnen werken. Ik ben blij dat in het hoofdlijnenakkoord staat dat ze doorgaan met steun aan Oekraïne en dat ze de NAVO-norm van 2% behouden", aldus de D66'er.

Ster advertentie
Ster advertentie