Politiek
NOSNTR

Zuid-Afrika na de Verkiezingen: Een land op een kruispunt

foto: AFPfoto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. Zuid-Afrika na de Verkiezingen: Een land op een kruispunt

Na de verkiezingen van afgelopen woensdag bevindt Zuid-Afrika zich op een historisch kruispunt. Het ANC, dat decennialang een dominante rol speelde in de Zuid-Afrikaanse politiek, heeft aanzienlijke verliezen geleden. Voor het eerst sinds 1994 heeft de partij van Mandela geen meerderheid behaald, waardoor het land voor de uitdaging staat om een coalitieregering te vormen. De richting die Zuid-Afrika zal inslaan, blijft vooralsnog onzeker.

Video niet beschikbaar

Hoewel de definitieve resultaten pas op zondag worden verwacht, is het al duidelijk dat het ANC aanzienlijk terrein heeft verloren. Met slechts 60 procent van de stemmen geteld, blijft de partij ver onder de 42 procent van de vorige verkiezingen, waarbij ze nog 57% van de stemmen behaalden.

Een blik op de voorlopige uitslagen

Hoewel de definitieve resultaten pas op zondag worden verwacht, is het al duidelijk dat het ANC aanzienlijk terrein heeft verloren. Met slechts 60 procent van de stemmen geteld, blijft de partij ver onder de 42 procent van de vorige verkiezingen, waarbij ze nog 57% van de stemmen behaalden.

Decennialang werd het ANC beschouwd als de bevrijder van Zuid-Afrika van de apartheid. Het vertrouwen in de partij was groot, vooral vanwege de beloftes van een egalitair Zuid-Afrika onder leiding van Mandela. Echter, na 30 jaar aan de macht hebben velen het gevoel dat de economische vrijheid niet werd gerealiseerd. "Mandela beloofde een gelijk Zuid-Afrika, maar de afgelopen 30 jaar hebben ons geen economische vrijheid gebracht."

Fragmentatie van de Politiek

De kiezers hebben duidelijk hun ontevredenheid geuit over de huidige staat van Zuid-Afrika. De stilstand van de economie, stroomstoringen, watertekorten en wijdverbreide corruptie hebben geleid tot een afstraffing van het ANC.

Met het ANC niet langer in staat om alleen te regeren, kijken de kiezers naar alternatieven. Naast het ANC zijn er opkomende partijen, waaronder de Democratische Alliantie (DA) en de nieuwe MK-partij van oud-president Zuma, die voor de grootste opschudding zorgde tijdens deze verkiezingen. "Zuma heeft veel problemen veroorzaakt tijdens zijn tijd bij het ANC, maar veel kiezers zien zijn nieuwe partij als een vorm van zoete wraak."

Een onzekere toekomst

Nu de formatie van een coalitieregering op handen is, blijft de toekomst van Zuid-Afrika onzeker. Het verdeelde ANC maakt de vorming van een coalitie ingewikkeld, terwijl er geen enkele partij is die perfect overeenkomt met de ideologie van alle betrokkenen. “Zuid-Afrika houdt zijn adem in terwijl het land wacht om te zien welke afslag het zal nemen, vooral het bedrijfsleven hier.”Het is duidelijk dat Zuid-Afrika een nieuwe koers zal moeten varen, maar welke richting dat zal zijn, blijft vooralsnog onbekend.

Zuid-Afrika

Verdiepende interviews op NPO Radio 1

  • Zaterdag 24 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Tim ’S Jongers, geïnterviewd door Maaike Schoon
  • Zondag 25 december 19.00 tot 22.00 uur: Het Marathoninterview (VPRO) met Sylvana Simons, geïnterviewd door Eva Koreman
  • Maandag 26 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Emiel Rutgers, geïnterviewd door Jellie Brouwer (NTR)
  • Dinsdag 27 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Saskia Belleman, geïnterviewd door Ghislaine Plag (KRO-NCRV)
  • Woensdag 28 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Peter Schouten, geïnterviewd door Coen Verbraak (HUMAN)
  • Donderdag 29 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Jessica Durlacher en Leon de Winter, geïnterviewd door Tijs van den Brink (EO)
  • Vrijdag 30 december 20.30 tot 23.00 uur: Het Jaar van Nausicaa Marbe, geïnterviewd door Suzanne Bosman (AVROTROS)
  • Zondag 1 januari 14.00 tot 17.00 uur: Het Marathoninterview met Joris Luyendijk, geïnterviewd door Andrew Makkinga (VPRO)
Ster advertentie
Ster advertentie