Politiek
BNNVARA

PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen zet in op meer gelijkheid: 'Er moet nog veel gebeuren'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen zet in op meer gelijkheid: 'Er moet nog veel gebeuren'

Gelijkheid voor iedereen. Een droombeeld dat, als het aan de kersverse PvdA-lijsttrekker Lilianne Ploumen ligt, zo snel mogelijk bewaarheid wordt. Een hoger minimumloon en emancipatie staan dan ook hoog op het prioriteitenlijstje van de eerste vrouwelijke lijsttrekker voor de Partij van de Arbeid. Voor Ploumen reden om Suze Groeneweg toe te voegen aan de eregalerij van het Museum van de Democratie van De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

Suze Groeneweg was het eerste vrouwelijke Tweede Kamerlid in Nederland. De van origine Rotterdamse onderwijzeres was van 1918 tot 1937 Kamerlid voor de SDAP, de voorloper van de PvdA. "Ze werd eerst gemeenteraadslid in Rotterdam en even later werd ze dus het eerste vrouwelijke Kamerlid", vertelt Ploumen over Groeneweg. "Dat was een grote gebeurtenis. Voor haar, maar ook voor al die mannen in de Tweede Kamer."

Museum van de Democratie: de eregalerij

In aanloop naar de verkiezingen vullen diverse lijsttrekkers de eregalerij van het Museum van de Democratie met hun heldinnen of helden. In De Nieuws BV leggen de lijsttrekkers uit waarom iemand een plekje verdient in de eregalerij en hoe deze persoon haar of hem heeft geïnspireerd

De mannen in de Kamer vonden het volgens Ploumen maar vreemd. "Ze praatten gewoon door haar maidenspeech heen. Dat was niet zo aardig van ze", stelt de PvdA-lijsttrekker. "Maar Suze heeft revanche genomen: ze is twintig jaar in de Kamer blijven zitten en ze heeft zich ingezet voor het zwangerschapsverlof voor vrouwen. Maar ook heeft ze zich ingezet voor gelijke kansen voor alle kinderen op goed onderwijs. Dat zijn onderwerpen waarvan ze waarschijnlijk niet had kunnen bevroeden dat we er ons nog steeds druk om moeten maken."

Onverstoorbaar

Wat Ploumen vooral inspireert, is de onverstoorbaarheid van Groeneweg. "Ze trok zich er niks van aan dat de mannen door haar speech heen praatten. Ze ging gewoon door en maakte haar punten. Bijvoorbeeld met haar strijd voor de rechten van vrouwen, daar stond ook niet iedereen meteen voor op de banken. Zoals bij het zwangerschaps- en bevallingsverlof voor vrouwen. Dat vonden ze toentertijd allemaal onzin, maar Suze heeft gewoon doorgezet."

Een onverstoorbaarheid die de PvdA-lijsttrekker ook in wil zetten om gelijkheid te bepleiten in de Kamer. "Die ongelijkheid zien we steeds opnieuw verschijnen en moet steeds weer worden bestreden. Suze is echt wel een voorbeeld voor me."

Ploumen pas eerste vrouw bovenaan PvdA-lijst

De voorloper van de PvdA leverde dus het eerste vrouwelijke Kamerlid, maar de partij moest lang wachten voor een vrouw de lijst aan zou gaan voeren. Dat gebeurde pas nadat Lodewijk Asscher halverwege januari van dit jaar vanwege de toeslagenaffaire besloot terug te treden als lijsttrekker. Zijn plek bovenaan de PvdA-lijst werd voor Ploumen.

"Ja, dat duurde inderdaad even", reageert Ploumen. "Wat wij wel als eerste en lang als enige partij hebben gedaan, is dat op onze kieslijst altijd evenveel mannen als vrouwen staan. Daarbij heeft de PvdA veel pionierswerk verricht." Toch is er op dat gebied nog veel winst te behalen, stelt de politica. "We zijn er nog lang niet: vrouwen verdienen nog steeds niet hetzelfde loon met hetzelfde werk, vrouwen aan de top moet je met een vergrootglas zoeken en overal ter wereld worden vrouwenrechten met voeten getreden."

Buitengewone weg

Hoewel Suze Groeneweg veel voor de emancipatie van de vrouw heeft betekend, had zij niet veel met aparte vrouwenbonden en bewegingen. Ook zei ze dat, 'wanneer men er langs de gewone weg kan komen, men niet een buitengewone weg moet kiezen'.

Ploumen denkt, honderd jaar later, dat ze Groeneweg makkelijk had kunnen overtuigen van het feit dat de gewone weg niet lukt en er daarom een buitengewone weg nodig is. Die buitengewone weg staat in het verkiezingsprogramma van de PvdA onder andere in de vorm van een vrouwenquotum in de top en een verplichting tot gelijke beloning van mannen en vrouwen.

Quote

Het minimuminkomen moet omhoog. Dat is prioriteit nummer één.

Lilianne Ploumen

'Werkende armen'

Boven aan het prioriteitenlijstje van Ploumen staat een hoger minimumloon. "Ik wil heel graag dat het minimumloon omhoog gaat. In Nederland worden er zelfs mensen 'werkende armen' genoemd. Die werken gewoon alle dagen in bijvoorbeeld supermarkten, als schoonmakers of in callcenters. Zij kunnen niet leven van hun inkomen, maar als zij er mee op houden, valt het hele land stil. Dus het minimuminkomen moet omhoog. Dat is prioriteit nummer één."

Na wat roerige jaren – met zetelverlies en het aftreden van Asscher – kijkt Ploumen op de 75ste verjaardag van de PvdA optimistisch naar de jaren die komen gaan. "Er moet nog wel veel gebeuren. Kinderen die nu nog steeds niet dezelfde kansen hebben, daar moeten we echt wat aan doen. We hebben veel gedaan, maar er is ook nog een hele lange lijst van dingen die we beter willen maken en willen oplossen. Dus: de schouders eronder en aan de slag."

Museum van de Democratie met Lilianne Ploumen

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie