Politiek
KRO-NCRV

Had waarnemend Kamervoorzitter Martin Bosma moeten ingrijpen?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Had waarnemend Kamervoorzitter Martin Bosma moeten ingrijpen?

Had Martin Bosma (PVV) moeten ingrijpen toen zijn partijgenoot zei dat Sigrid Kaag zich "graag omringt met terroristen"? "Hij hield zich aan de regels die horen bij het Kamervoorzitterschap. Hij grijpt niet op inhoud in", zegt Jan-Kees Emmer in het Mediaforum van Spraakmakers.

Video niet beschikbaar

"We weten toch allemaal dat mevrouw Kaag zich graag met terroristen omringt", zei PVV-Kamerlid Gidi Markuszower donderdag in een Kamerdebat over IS-vrouwen. Corinne Ellemeet van GroenLinks vroeg Bosma als plaatsvervangend Kamervoorzitter in te grijpen. Toen hij dat weigerde, verliet Ellemeet het debat. Ook D66 en DENK wilden dat Markuszower tot de orde geroepen werd en CDA en ChristenUnie namen afstand van het taalgebruik van van het PVV-Kamerlid.

Ondanks de kritiek op het niet ingrijpen, staat Bosma bekend als "een eminent plaatsvervangend voorzitter", stelt mediaondernemer Emmer. "Hij doet dat al jaren met verve en iedereen is altijd zeer complimenteus over hoe hij dat doet, van links tot rechts."

'Positie gepolitiseerd'

Emmer noemt het dan ook "heel kwalijk" dat zijn positie "gepolitiseerd" wordt. "Dat is kortzichtig van de andere partijen. Als hij meent zich aan de spelregels gehouden te hebben, dan heeft hij geen reden om het debat te schorsen."

Volgens politiek verslaggever Avinash Bhikhie wordt Bosma helemaal niet van links tot rechts geroemd. "Dit is ook een Kamerlid dat complotten over George Soros en Joodse mensen naar voren brengt." Volgens Emmer doet Bosma dat in zijn rol als Kamerlid en niet als voorzitter. Toch is dat volgens Bhikhie een van de redenen dat hij niet tot eerste voorzitter gekozen is.

"Bosma heeft de opvatting dat je het in het parlement alles moet kunnen zeggen", gaat Bhikhie verder. "Maar er is een goed parlementair gebruik om elkaar niet op de man af te beledigen. Dit ging vrij ver en dan is het goed gebruik dat je daar de orde handhaaft. Hij kiest ervoor om het niet te doen."

Op ophef gericht

Volgens Bhikhie past de gebeurtenis in een groter plaatje van verharde en op ophef gerichte politiek. "Een aantal partijen kiest voor de ophef. Forum voor Democratie heeft laatst zelf een stuk gepubliceerd over hun politieke strategie en dat deze gericht is op ophef."

"Ook de PVV gaat steeds een stapje verder", gaat Bhikhie verder. "De normen worden steeds verder opgeschoven zodat er weer over gepraat wordt. En alle grenzen die je over gaat worden op een gegeven moment gemeengoed en dan schrikken we daar niet meer van."

Normen verschuiven

Als voorbeeld noemt Bhikhie het hoofdredactioneel commentaar van de Telegraaf over de Kaag-documentaire met als kop: saneer de NPO. "Dat is een tekst van FVD. Nog niet zolang geleden vonden we dat heel erg en nu is het een kop in een grote landelijke krant."

Dat GroenLinks een grens trekt en uit een debat wegloopt is wel nieuw volgens de politiek verslaggever. Volgens Jan-Kees Emmer wordt daarmee juist een onderwerp gepolitiseerd.

Het Mediaforum als podcast!

Wist je dat het Mediaforum ook als podcast te beluisteren is? Dagelijks nemen we in Spraakmakers de dagbladen door en zappen we van talkshow naar talkshow. Journalisten en mediamakers vertellen over hun afwegingen en ze geven tips. Zo mis je niets!

Ster advertentie
Ster advertentie