Politiek
WNL

Vertrekkend burgemeester Hilversum: versoepelingen te onduidelijk en gaan niet ver genoeg

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrekkend burgemeester Hilversum: versoepelingen te onduidelijk en gaan niet ver genoeg

De verwachte versoepelingen zijn niet consequent en gaan niet ver genoeg. Dat zei Pieter Broertjes maandagochtend in 'Sven op 1'. De Hilversumse burgervader hangt morgen zijn ambtsketting na ruim tien aan de wilgen en kijkt terug op een uitermate lastige coronaperiode. "Ik heb hele slechte tijden gehad."

Video niet beschikbaar

"Ik werd er somber van", vertelt hij aan Sven Kockelmann. "Je wilt de burgervader zijn en een arm om iemand heen slaan, maar moet als burgemeester ook streng handhaven en boetes uitdelen." Het hielp wellicht ook niet dat Broertjes, lid van het Veiligheidsberaad, de coronamaatregelen meermaals niet kon rijmen met zijn eigen overtuigingen.

Nog steeds is de voormalig hoofdredacteur van de Volkskrant kritisch. 'Ik vind dat de nachthoreca en evenementensector er te bekaaid afkomen. Die zakken bijna door hun hoeven en aan een sluitingstijd van 01:00 uur heeft de nachthoreca alsnog weinig.' Hij vindt de versoepelingen dan ook te mager en niet consequent. "Als de één meer mag dan de ander, moeten wij als burgemeesters die verschillen gaan uitleggen.” Die wrijving zit volgens Broertjes de handhaving in de weg.

Ook over het coronatoegangsbewijs is de PvdA-burgemeester niet te spreken. "Niemand heeft me nog van het nut ervan kunnen overtuigen. Ik ben blij dat ik daar straks geen verantwoording meer over hoef af te leggen."

Aan de vooravond van zijn vertrek is Broertjes trots maar ook bezorgd over het lokale bestuur. "Raadsleden hebben zoveel meer op hun bordje gekregen en moeten dat naast hun normale baan beoordelen. Dat verdient groot respect, maar geeft ook de kwetsbaarheid van ons systeem weer."

Ster advertentie
Ster advertentie