Marijnissen blijft SP-leider, ook bij tegenvallende verkiezingsuitslag: 'Dat is mijn plan'
- Nieuws
- Marijnissen blijft SP-leider, ook bij tegenvallende verkiezingsuitslag: 'Dat is mijn plan'
Lilian Marijnissen blijft leider van de SP, ook als de verkiezingsuitslag tegenvalt. Dat zegt ze in het radioprogramma Sven op 1. "Dat is wel mijn plan. Maar in een democratische ledenpartij is het aan de leden." Marijnissen ziet "legio politieke kansen" voor de SP.
Luister deze uitzending terug als podcast - Sven op 1
In de laatste peiling van Ipsos/EenVandaag komt de SP uit op drie tot vijf zetels. Momenteel heeft de partij er negen. Toch vindt 70 procent van de SP-achterban dat Marijnissen nog altijd de meest geschikte partijleider is, blijkt uit een peiling van Nieuwsuur. "Dat is een fijne steun in de rug", reageert Marijnissen. "Ik doe dit met veel energie, enthousiasme en overtuiging, omdat de SP-leden mij hebben gevraagd om de lijsttrekker te zijn."
Marijnissen houdt ondanks de peilingen rekening met een goede verkiezingsuitslag. "Ik hoor allemaal mooie woorden van partijen. Of het nou gaat over bestaanszekerheid, het terugdringen van de marktwerking in de publieke sector of over een overheid waar het vertrouwen voorop staat, en niet meer het wantrouwen. Ik ben ervan overtuigd dat een grote SP de beste garantie is om ervoor te zorgen dat dat werkelijkheid wordt."
Ze is er "absoluut niet gerust op" dat andere partijen de sociale beloften gaan waarmaken. Daarom wil Marijnissen aanblijven als SP-leider. "Ik wil zeer zeker helpen."
Nieuw Sociaal Contract
Marijnissen wil met de SP graag plaatsnemen in een nieuw kabinet. Ze sluit Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt niet uit als coalitiegenoot. Ze vreest dat Omtzigt in een kabinet stapt met de VVD. "Dan gaat er niet veel veranderen in Nederland."
Ondanks dat de lijsttrekker openstaat voor samenwerking met NSC, waarschuwde SP-Kamerlid Bart van Kent keizers niet op de partij van Omtzigt te stemmen. "Het is belangrijk om de verschillen te laten zien", zegt Marijnissen.
"Pieter Omtzigt spreekt terecht mooie woorden over bestaanszekerheid. Maar hij wil niet het eigen risico afschaffen, hij wil niet de huren verlagen. Ik hoor hem niet duidelijk zeggen dat hij niet gaat bezuinigen op de zorg, hij wil het ontslagrecht versoepelen. Dat zijn inhoudelijke punten in die ideeënstrijd die mensen wel moeten kennen als ze gaan stemmen op 22 november."
Doorrekening
De SP liet het verkiezingsprogramma niet doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Wim Suyker, voormalig hoofd Overheidsfinanciën van het Centraal Planbureau, besloot het partijprogramma daarom zelf door te rekenen. Hij stelt dat de plannen van de SP een financieringstekort betekenen van 5,6 procent. Van de Europese Unie mogen lidstaten een begrotingstekort van maximaal 3 procent hebben. Volgens Marijnissen kloppen de berekeningen van Suyker niet. "Deze gepensioneerde CPB’er is niet op de hoogte van alle maatregelen die wij nemen. Hij heeft ook geen contact met ons gezocht, dan hadden we wellicht nog wat kunnen aanleveren."
Marijnissen vindt de berekeningen van Suyker gebrekkig. "Wij introduceren een extra schijf in de vennootschapsbelasting voor winsten boven één miljoen euro. Dat levert zeven miljard euro op. Dat heeft Suyker niet meegenomen", zegt de SP-leider. "Wij introduceren een miljonairsbelasting. Die levert minimaal negen miljard euro op. Ik heb heel een waslijst aan dingen die wij willen doen die geld opleveren, die niet in die doorrekeningen staan."
Europees leger
Marijnissen is geschrokken van het voorstel van Volt-leider Laurens Dassen voor een Europees leger. Dassen gaf in gesprek met Sven Kockelmann toe dat zeggenschap van de krijgsmacht dan niet in Den Haag ligt, maar in Brussel. "Ik moet daar niet aan denken. Laten wij alsjeblieft onze zeggenschap over de inzet van eigen militairen in nationale handen houden."
Luister Sven in je favoriete podcast-app
Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.