Politiek
VPRO

Renske Leijten schreef eerste reconstructie toeslagenschandaal: 'Stomverbaasd dat dit nog niet was gebeurd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Renske Leijten schreef eerste reconstructie toeslagenschandaal: 'Stomverbaasd dat dit nog niet was gebeurd'

Samen met Pieter Omtzigt en Farid Azarkan was SP-politicus Renske Leijten degene die het toeslagenschandaal onthulde. Bij Nooit Meer Slapen vertelt ze over haar boek Leuker kunnen we het niet maken, de allereerste reconstructie van het schandaal, met speciale aandacht en eerbetoon voor advocaat Eva González Pérez die de onthulling mogelijk maakte. "Elke keer als ik haar zag en ze erover vertelde, was het altijd met een lach, een traan, maar nooit met bitterheid."

Renske Leijten (politicus) - Nooit meer slapen

Eva González Pérez

De Spaanse Eva González Pérez was advocaat van tientallen gedupeerde ouders binnen het toeslagenschandaal. "Ik heb haar leren kennen in een tijd dat we bezig waren met het toeslagenschandaal en de ene na de andere ontdekking volgde", vertelt Renske Leijten. "Ik had al vrij snel het idee dat dit veel groter was dan die 230 mensen waar de ombudsman over sprak." Dat kwam vooral door de verhalen die ze hoorde van González Pérez. "Privé ben ik haar meer gaan zien, en ze had altijd nieuwe, schokkende anekdotes. Elke keer als ik haar zag en ze erover vertelde, was het altijd met een lach, een traan, maar nooit met bitterheid."

González Pérez won meerdere prijzen voor haar werk. Leijten spreekt grote waardering voor haar uit. "Eva hield vast door haar karakter en omgeving, en begon in de kuiten te bijten. Ze vond dat er niks van klopte, en wist uiteindelijk hulp te krijgen binnen de politiek. Door haar kwam de golf en kwam naar buiten dat het een groter schandaal bleek te zijn."

Quote

Ik wilde een boek schrijven wat over mensen gaat, want het schandaal gaat ook over mensen.

Renske Leijten

Reconstructie

Enkele jaren later kijkt Renske Leijten nog steeds met verbazing terug op het toeslagenschandaal. "Stel je voor, als je mij in 2017 had verteld dat de belastingdienst op grote schaal mensen onterecht als fraudeurs zou bestempelen en hen geen enkel recht op een proces zou geven, dan zou ik hebben gezegd dat je niet goed bij je hoofd bent." Toch gebeurde precies datgene wat niemand had verwacht. En een werkelijk einde aan het probleem? Dat kwam volgens Leijten nooit. "Hoe vaak er excuses zijn aangeboden en het bijna leek te worden rechtgezet, maar toch nét niet, dat is echt ongelofelijk."

Het is een groots en ingrijpend schandaal geweest. Leijten was dan ook verbaasd dat haar reconstructie de allereerste zou zijn. "Ik was stomverbaasd dat dit nog niet was gebeurd," vertelt ze. "Dit is echt een heel noodzakelijk boek." Toch begrijpt ze waarom niemand het aandurfde. "Het toeslagenschandaal wordt te ingewikkeld voorgesteld. Dat is ook wat mensen afschrikt. Ik wilde juist een boek schrijven dat over mensen gaat, want het schandaal gaat ook over mensen."

Gerelateerde podcast

Nooit meer slapen

Nooit meer slapen

Luister Nooit Meer Slapen op ieder moment van de dag

Nooit Meer Slapen is hét nachtelijke cultuurprogramma van de VPRO op NPO Radio 1 waarin elke werkdag een uur lang - van middernacht tot 01.00 uur - een inspirerende gast uit de kunst, cultuur of actualiteit wordt geïnterviewd over werk én leven.

Volg Nooit Meer Slapen op Instagram, en luister alle gesprekken, ook overdag, in NPO Luister of uw favoriete podcastapp.

Ster advertentie
Ster advertentie