Politiek
BNNVARA

Alexander Pechtold over corona persconferenties: 'Door verwarring verdwijnt draagvlak'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alexander Pechtold over corona persconferenties: 'Door verwarring verdwijnt draagvlak'

Het was deze week tijd voor alweer de 64e corona persconferentie. We horen al een tijdje dat bij iedereen de rek eruit is. Het onnavolgbare beleid van het demissionaire kabinet draagt daar niet aan bij. "Je zal maar een directeur van een school zijn en niet weten of je maandag open mag”, zegt voormalig D66- fractievoorzitter Alexander Pechtold in De Nieuws BV.

Video niet beschikbaar

“Dit beleid is niet om aan te zien”, zegt politiek duider en redacteur Peter Kee. “Aan het begin kwamen ze nog weg met 'het virus is onvoorspelbaar' en ‘navigeren in de mist’. Maar daar zijn we nu echt voorbij.” Hoelang gaat het nog duren? Wat is de juiste route? Het geharrewar tussen echte experts “en de andere 17 miljoen experts die Nederland telt, maakt het er ook niet makkelijker op”, aldus Kee.

Contactberoep: nagelstudio’s, kappers, sekswerkers én het CBR

Voor veel detailhandelaren, scholen, horecabazen, directeuren is het totaal onvoorspelbaar welke route ze moeten uitstippelen. Zo weet Pechtold, directeur van het CBR, onder welke groep zijn instituut valt: "Het CBR werd als contactberoep aangemerkt, samen met kappers, nagelstudio's en sekswerkers. Toen dreigden we doorstroomlocatie te worden. Nu hoop ik dat we essentiële dienstverlener zijn, want dan hoef je niet om 17:00 uur dicht."

"Je kan niet telkens van koers wijzigen en iedere week weer iets nieuws verzinnen”, zegt de Pechtold. “We zijn al dagen voor de persconferentie bezig met: wat kan er gaan gebeuren en wat betekent dat voor ons en wat moeten wij dan doen?"

‘Ik mis duidelijk beleid’

De CBR-directeur staat niet bepaald te trappelen om weer een onduidelijke persconferentie voor de kiezen te krijgen vanavond: "Ik mis duidelijk beleid. Als ik kijk naar de persconferenties, en ik ben toch behoorlijk geschoold, dan denk ik na een half uur: wat hebben ze nou eigenlijk gezegd?" Het werkt volledig averechts: "Ik denk dat de verwarring bij mensen er ook voor zorgt dat het draagvlak wegzakt”, zegt Pechtold.

Alexander Pechtold mist daadkracht, vooral in vergelijking met het buitenland: "Neem een paar stevige maatregelen die we allemaal snappen. Die we in twee zinnen kunnen vertellen. Ik zie nergens in de wereld een persconferentie van langer dan een half uur en wekelijkse debatten in het parlement."

Hij vindt Nieuw-Zeeland een mooi voorbeeld van hoe het óók kan: “Daar staat een premier die heel duidelijk aangeeft: ‘zo gaan we het doen’. En krijgt daardoor ook steun van mensen die het er niet mee eens zijn omdat ze zien dat er een keuze is gemaakt waar de premier voor staat en het weet vol te houden."

Regering: regeer!

Naast een tip voor het demissionair kabinet - "Regering: regeer!” -, heeft Pechtold ook een tip voor de Tweede Kamer: “Geef het demissionair kabinet de ruimte om een visie gebaseerd op specialisten uit te voeren." Al is kritiek voeren vanaf de zijlijn soms ook wel iets te makkelijk, moet hij erkennen: "Als anderen kritiek hebben denk ik ook: ga er maar eens 24 uur zelf staan. Je maakt keuzes die over leven en dood gaan.”

Als Alexander Pechtold zelf aan het roer zou staan, zou hij alles een tijdje dichtgooien, behalve de scholen: “Ik heb respect voor mensen die zeggen: het is mijn vrijheid om mij niet te vaccineren. Maar ik vind het vrij macaber dat de vrijheid voor sommigen om zich niet te vaccineren, de vrijheid en het grondrecht voor jongeren om zich te ontwikkelen op dit moment tegenhoudt.”

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, TikTok en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie