Politiek
WNL

Beljaarts (Economische Zaken) had zesje voor Nederlands ondernemersklimaat verwacht: 'Dalende trend al een tijdje ingezet'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Beljaarts (Economische Zaken) had zesje voor Nederlands ondernemersklimaat verwacht: 'Dalende trend al een tijdje ingezet'

De minister van Economische Zaken Dirk Beljaarts (PVV) had het zesje dat Nederlandse ondernemers het ondernemersklimaat geven verwacht. Dat zegt hij in Sven op 1. "De dalende trend is al een tijdje ingezet. Des te meer reden om de mouwen op te stropen."

De cijfers zijn opgetekend door de monitor ondernemingsklimaat, in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Ondanks het magere cijfer, blijft het Nederlandse ondernemersklimaat nog behoren bij de internationale kopgroep van landen die goed scoren op het niveau van innovatie en concurrentievermogen.

Toch is de dalende trend zorgelijk. In 2022 kreeg Nederland nog een 6,7 en in 2023 een 6,4. "Nu een 6,0. Dat komt niet uit de lucht vallen, de zorgen zijn er al langer." Volgens Beljaarts mag niet onderschat worden wat het bedrijfsleven nodig heeft om succesvol te kunnen ondernemen. "Daar moeten we doen wat wij kunnen."

Eerste OndernemersTop

Daarom was Beljaarts maandag aanwezig bij de eerste OndernemersTop in Nederland. "Wij vragen wat het bedrijfsleven kan doen voor Nederland en het bedrijfsleven vraagt aan ons wat wij kunnen doen voor hen."

Bedrijven lopen momenteel tegen twee grote problemen aan: netcongestie en de krapte op de arbeidsmarkt. De minister noemt de zorgen "reëel". Toch benadrukt hij dat deze problemen niet snel op te lossen zijn. "We gaan geen dingen beloven die we niet waar kunnen maken. Er bestaan weinig quick fixers op dit gebied. We moeten met een lange termijnvisie werken."

Dirk Beljaarts (minister van Economische Zaken) had zesje voor Nederlands ondernemersklimaat verwacht: 'Dalende trend' (10 december 2024) - Sven op 1

'Regeldrukgekkigheid'

De regeldruk verminderen is daar onderdeel van, waar Beljaarts zich hard voor maakt. Ook is hij met een productiviteitsagenda bezig. Bedrijven met meer dan honderd werknemers moeten bijvoorbeeld lijstjes bijhouden waarin de uitstoot per werknemer staat. Hij noemt de uitvoering "een enorme rompslomp" en een typisch geval van "regeldrukgekkigheid".

Volgens hem kan er flink gesnoeid worden in de regelgeving omtrent ondernemers. "We moeten niet de helft van de regels schrappen, maar we moeten kijken waar we overbodigheid zien. We hebben ons suf gereguleerd."

Luister Sven in je favoriete podcast-app

Wil je Sven op 1 iedere dag in je favoriete podcast-app luisteren?
Abonneer je dan hier op de Sven op 1 podcast.

Gerelateerde podcast

Sven op 1

Sven op 1

Ster advertentie
Ster advertentie