Politiek
BNNVARA

Bedreigde politici: door slecht werkende meldpunten zijn politici kwetsbaar

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Bedreigde politici: door slecht werkende meldpunten zijn politici kwetsbaar

In Den Haag zijn vandaag meerdere rechtszaken aan de gang die gaan over bedreigingen aan het adres van landelijke en lokale politici. Het lijkt erop dat de politieke functie voor zowel lokale als landelijke politici steeds onder druk staat, maar de lokale meldpunten om bedreigingen aan te geven lijken ook niet in orde. Voorzitter van de Vereniging voor Raadsleden, Bahreddine Belhaj, en onderzoeker en docent Diana Marijnissen schuiven aan bij Vroeg! om erover te vertellen.

Video niet beschikbaar

Bedreigingen en intimidatie zijn van alle tijden, geeft onderzoeker Marijnissen aan. Maar de cijfers liegen er niet om: "50% van de burgermeesters, 46% van de wethouders en 33% van de raadsleden krijgt te maken met een vorm van bedreiging."

Preventie en falend meldpunt

Het kabinet heeft 10 miljoen euro uitgetrokken voor de veiligheid van lokale bestuurders. Belhaj vindt het een goed besluit van minister Slot, maar waar het geld precies heen gaat weet hij niet. "Ik hoop dat er geld wordt vrijgemaakt voor opsporing en niet alleen voor beveiliging." De voorzitter vindt dat mensen bewust gemaakt moet worden van de consequenties van bedreiging.

Marijnissen is het eens met het feit dat meer mensen bewust gemaakt moeten worden van de gevolgen van bedreiging, maar merkt dat politici ook behoefte hebben aan scholing. "Ze willen weten wat ze kunnen doen." Dat dit nog niet naar wens verloopt komt mede door niet goed functionerende meldings- en registratiesystemen. "Deze systemen zijn niet op elkaar afgestemd en meldingen worden niet juist geregistreerd. Zo word je wel heel kwetsbaar als politici."

Soorten bedreigingen en aanpak

Volgens Marijnissen nemen bedreigingen verschillende vormen aan, van boze mails tot het fysiek bedreigen van kinderen en familie. Bedreigingen aan het adres van lokale politici komen vaak vanuit individuele belangen, zoals het niet verkrijgen van een vergunning. Belhaj, zelf ook gemeenteraadslid, herkent het beeld: "Zelf heb ik in 2007, tijdens mijn eerste termijn als raadslid, ook een baksteen door mijn ruit gekregen."

Destijds heeft de voorzitter er geen aandacht aan besteed, maar tegenwoordig had hij dat wel gedaan. Zowel Belhaj als Marijnissen geven aan dat dit gedrag niet genormaliseerd moet worden. Marijnissen: "Bedreigen is niet de norm, we moeten niet accepteren en zwijgen. Doe aangifte want dan kan er ook gekeken worden wat er aan de hand is."

Benieuwd naar het hele gesprek? Luister het terug in de podcast vanVroeg!

30-3 Bedreiging en intimidatie steeds groter probleem in lokale politiek - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie