Politiek
NOSNTR

Hulporganisaties verbaasd over Klever als minister voor Ontwikkelingshulp

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hulporganisaties verbaasd over Klever als minister voor Ontwikkelingshulp

Het nieuws dat voormalig PVV-Kamerlid Reinette Klever voorgedragen is als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft binnen de hulporganisaties tot grote verbazing geleid. Klever, die in 2016 pleitte voor het afschaffen van ontwikkelingshulp, roept bij velen vragen op over haar visie en beleidsintenties op dit cruciale terrein.

Video niet beschikbaar

Volgens hoogleraar humanitaire studies Thea Hilhorst, is de bezorgdheid begrijpelijk. In Nieuws en Co benadrukt zij: "Dat iemand die eerder heeft gezegd ontwikkelingshulp te willen afschaffen nu minister wordt op juist dat dossier leidt tot grote zorg."

Gevolgen van structurele bezuinigingen

Het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe kabinet beoogt een structurele bezuiniging vanaf 2027 van 2,4 miljard euro per jaar op ontwikkelingshulp. Thea Hilhorst wijst op de gevolgen hiervan: "Dat humanitaire hulp wel overeind wordt gehouden, maar ontwikkelingssamenwerking niet, is vreemd. Die twee hangen enorm samen."

De hoogleraar benadrukt verder: "Je zet je geloofwaardigheid op het spel als je stopt met ontwikkelingssamenwerking. Het is als land je eigenbelang om wél mee te praten op het internationale toneel." Ze waarschuwt dat het stoppen met dergelijke investeringen directe gevolgen kan hebben voor Nederlands positie bij organisaties zoals de VN en de Wereldbank.

Noodzaak van constructieve diplomatie

Hilhorst sluit af met een oproep: "Het is belangrijk dat de nieuwe minister begrijpt dat internationale samenwerking niet alleen een morele verantwoordelijkheid is, maar ook in ons eigen belang als land. Veel grote problemen kunnen we niet alleen binnen onze eigen landsgrenzen oplossen."

Het is duidelijk dat de voordracht van Reinette Klever als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking verdeelde reacties oproept. Terwijl sommigen hopen op een heroverweging van haar standpunten, blijven anderen bezorgd over de mogelijke impact van haar beleid op het internationale toneel. De tijd zal leren hoe Klever's visie zich zal vertalen naar concrete acties en hoe Nederland zich zal positioneren in de wereld van ontwikkelingssamenwerking onder haar leiderschap.

Ontwikkelingshulp audio

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie