Politiek
NOS

'J.D. Vance is de belichaming van de American Dream'

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. 'J.D. Vance is de belichaming van de American Dream'

Veel ogen in de VS zijn gericht op de Republikeinse conventie in Milwaukee. J.D. Vance, Donald Trump zijn vicepresidentskandidaat, heeft daar zijn acceptance speech gehouden. Correspondent Ryan Hermelijn is in Milwaukee en vertelt erover in het NOS Radio 1 Journaal.

Dit zei JD Vance tijdens de Republikeinse conventie

"Veel Amerikanen wisten eigenlijk niet wie hij was of waar hij voor staat, dus dit was echt zijn kennismakingsgesprek met de kiezer", aldus Hermelijn. "Dit deed hij echt op zijn Amerikaans met een persoonlijk verhaal."

American Dream

J.D. Vance lijkt de belichaming van de American Dream. Hij groeide op in armoede in Ohio. Zijn moeder was drugsverslaafd. Maar hij heeft zichzelf echt opgewerkt en er iets positiefs uit gehaald voor hemzelf. "De Republikeinen hopen dat dit sentiment ook de zwevende kiezers aanspreekt", aldus Hermelijn. JD Vance zegt zelf dat de Verenigde Staten er slecht voor staan, maar echte beleidsplannen om dit beter te maken bleven uit op de conventie in Milwaukee. Wel zei hij in zijn speech dat hij vooral wilde vechten voor de Amerikaanse middenklasse.

Vance is een vaandeldrager van het nieuwe rechts in Amerika. "Bij de conventie was hij vrij zacht en joviaal, maar eigenlijk is hij super conservatief", aldus Hermelijn. "Hij wil eigenlijk geen steun aan Oekraïne en ziet Poetin niet echt als een probleem voor Amerika. Wel ziet hij China als een groot probleem, daar heeft hij het in zijn speech ook meervoudig over gehad."

Druk op Biden

Tegelijkertijd neemt de druk op zittend president Joe Biden steeds meer toe. Meerdere prominente Democraten hebben hem opgeroepen om uit de race te stappen. Daar komt nu de Democratische leider van de Senaat, Chuck Schumer, bij. "Dat is extra pijnlijk voor Biden, omdat hij maar liefst 36 jaar in de Senaat heeft gezeten", aldus Hermelijn. "De grote angst bij Schumer is dat de Democraten niet alleen het Witte Huis verliezen, maar ook de strijdt om het Huis van Afgevaardigden en de Senaat en dat de Republikeinen dus alle macht krijgen." Inmiddels hebben meer dan twintig Democraten in het Congres erop aangedrongen dat hij zich niet herkiesbaar stelt.

Niet alleen prominente Democraten willen dat Biden uit de race stapt. Uit een peiling van persbureau AP blijkt dat nog maar 3 op de 10 kiezers vertrouwen hebben in de mentale gesteldheid van de zittend president. En of dat nog niet genoeg is, heeft Joe Biden ook nog covid. Hij zou milde klachten hebben.

JD Vance

Ster advertentie
Ster advertentie