Moeten dieren dezelfde rechten krijgen als mensen?
- Nieuws
- Moeten dieren dezelfde rechten krijgen als mensen?
In Zuid-Korea hangt huisdiereigenaren die hun huisdier mishandelen of verwaarlozen vanaf nu een straf boven het hoofd. Het land wil een juridische status aan dieren geven. Tweede Kamerlid van de Partij voor de Dieren, Leonie Vestering, vertelt in De Nieuws BV wat het inhoudt en of het ook iets voor Nederland is.
Video niet beschikbaar
In Nederland worden dieren gezien als zaken. In de wet staat wel dat het geen zaken zijn, omdat dieren een intrinsieke waarde hebben. “Maar wettelijk gezien gelden dezelfde wettelijke bepalingen voor zaken als voor dieren”, zegt Vestering. Op het moment dat een dier mishandeld wordt, kun je daar een straf voor krijgen. Wettelijk gezien kun je daar een gevangenisstraf van 3 jaar voor krijgen. Maar in de praktijk blijkt het volgens Vestering toch anders te werken: “Mensen krijgen in de praktijk dan 40 uur taakstraf.”
Als je een dier van een ander pijn doet, wordt de straf verhoogd naar 60 uur taakstraf. “Een dier wordt dus nog steeds gezien als een eigendom of een product. Maar niet zozeer als een dier dat toch ook een intrinsieke waarde heeft, een eigenwaarde. Die ook in de wet staat vastgelegd.”
'Gewoon' doden
Dieren krijgen niet dezelfde rechten als een mens. Maar volgens Vestering is het wel belangrijk dat we die rechten aan de dieren geven. “Bijvoorbeeld ook in de grondwet. Want wetten zelf veranderen heel vaak. Maar op het moment dat het vastgelegd is in de grondwet, zoals ook de rechten van de mens, is het nog steeds wel nodig om ook wettelijke bepalingen te hebben om mens én dier verder te beschermen.”
In de huidige situatie mag je een hond, kat of gans niet zomaar doden. “Als het een ander dier is, mag je hem ‘gewoon’ doden. Tenzij je het dier pijn doet”, zegt Vestering. Dat betekent dat als je het gefluit van je parkiet beu bent, je het dier mag doden. Het doden moet dan wel pijnloos gebeuren. Vestering: “Als ik daar aangifte van doe en het komt tot een rechtszaak, dan moet ík bewijzen dat het dier daadwerkelijk pijn heeft geleden.”
Als je het gefluit van je parkiet beu bent, mag je het dier volgens de wet doden
Dieren beschermen
In de ‘Wet dieren’, om dieren wettelijke bescherming te geven, staat dat het is verboden om dieren te mishandelen, tenzij het een redelijk doel dient. Dat betekent bijvoorbeeld dat je naar de dierenarts kunt om het dier een medische behandeling te geven. Dat is soms pijnlijk voor het dier, maar dient wel een redelijk doel. “Maar in dit geval wordt de uitzondering ook gebruikt voor de veehouderij”, zegt Vestering. “Dat betekent dat varkens tussen metalen stangen worden gehouden of dat eenden niet kunnen zwemmen.”
Vestering zegt vervolgens triomfantelijk dat enkele maanden geleden deze uitzondering in de Eerste en Tweede Kamer is aangepast. “Daarmee geldt het redelijke doel niet meer voor de veehouderij”, legt Vestering uit.
Met de wet uit Zuid-Korea in haar achterhoofd is Vestering van plan om verder door te pakken. “Als het gaat over dierenrechten in de grondwet, is dat iets waar de Partij voor de Dieren hard aan werkt. Dus dat zit in eerste instantie in ons achterhoofd”, zegt Vestering. Ook op andere plekken op de wereld worden wetten aangenomen om dieren meer te beschermen. “We begrijpen allemaal steeds beter dat dieren een bewustzijn hebben, dat ze pijn kunnen ervaren en dat ze gevoelens hebben en dat we de dieren dus ook beter moeten beschermen.”