Binnenland
BNNVARA

In nieuwe Dierenwet staat dierenwelzijn centraal

foto: Vroege Vogels/Tinyvdmeerfoto: Vroege Vogels/Tinyvdmeer
  1. Nieuwschevron right
  2. In nieuwe Dierenwet staat dierenwelzijn centraal

Dieren moeten natuurlijk gedrag kunnen vertonen. Dat staat in de nieuwe Dierenwet die de Eerste Kamer eerder deze week heeft aangenomen. Wat betekent de wet voor mensen met huisdieren? En: is dit het begin van het einde voor intensieve veehouderij? In Vroege Vogels bespreekt Jaap Baar, advocaat bij Kuyp Baar Advocaten, de gevolgen van de nieuwe wet.

Video niet beschikbaar

Vanaf 2023 moeten dieren hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen in een stal, ren of kooi. Oftewel: vogels moeten kunnen vliegen, varkens moeten kunnen wroeten en konijnen moeten kunnen graven.

Bovendien staat in de aangenomen wetswijziging dat het houden van dieren in een bepaald houderijsysteem geen redelijk doel meer mag zijn om dieren pijn te mogen doen. Kortgezegd moet de dierenhouderij zich in de toekomst aanpassen aan de dieren en niet andersom.

Eind van intensieve veehouderij

De Eerste Kamer stemde vorige week in met deze vernieuwde dierenwet, ingebracht door de Partij voor de Dieren. Volgens sommigen betekent deze wet het einde van de intensieve veehouderij. Oftewel, het einde van de varkens en kippen die in kooien worden gehouden.

Een van de gevolgen voor intensieve veehouderij die wordt benoemd, is dat vanaf 2023 geiten niet meer onthoornd mogen worden. En ook biggenstaarten mogen na die tijd niet meer worden weggebrand. Die worden op dit moment, ondanks een Europees verbod sinds 1991, vaak verwijderd omdat vleesvarkens die dicht op elkaar leven anders uit verveling in elkaars staarten zouden bijten. Kortom, boeren moeten misschien stallen aanpassen om zo voor meer ruimte te zorgen, maar ook het probleem van verveling tegen te gaan.

Twijfels bij LTO

Minister Carola Schouten van Landbouw had de wetswijziging eerder ontraden. Zij vond de wet 'te breed en open geformuleerd'. Wat de juridische gevolgen van deze nieuwe wet precies zijn is nog niet helemaal duidelijk.

Daarnaast is boerenorganisatie LTO ontstemt over de wetswijziging. Bovendien betwijfelt de organisatie of de nieuwe wet bevorderlijk is voor het dierenwelzijn. Volgens LTO is de wet onduidelijk, zowel voor de boer als de huisdier-liefhebbende Nederlander.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dierenwelzijn staat centraal

Verder zijn hobbydierhouders bang dat straks ook konijnenhokken verboden worden of honden niet meer aan de lijn mogen. Over dat laatste zegt Leonie Vestering, die het amendement op de wet namens Partij voor de Dieren indiende: 'Natuurlijk kan dat. Maar je mag hem niet levenslang vastbinden.'

In de wet staat het welzijn van dieren centraal. "Als het echt goed met ze gaat en hun welzijn staat centraal, hoeft niemand iets te vrezen", reageert Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren.

Nieuwe Wet Dieren

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie