Regeerakkoord Rutte IV: bekijk hier de eerste reacties
- Nieuws
- Regeerakkoord Rutte IV: bekijk hier de eerste reacties
Vandaag werd het nieuwe coalitieakkoord gepresenteerd. Tijdens de extra uitzending van de NOS kwamen de verschillende thema's uit het akkoord aan bod. Bekijk hier de eerste reacties van betrokken partijen.
Stikstof
Met een Nationaal Programma Landelijk Gebied worden de problemen in de landbouw en natuur aangepakt, met een transitiefonds waarin tot 2035 cumulatief 25 miljard beschikbaar komt. "We brengen natuur en landbouw in balans door de transitie naar kringlooplandbouw voort te zetten op het terrein van voer, mest, bodem, pacht, dierenwelzijn en daarbij behorende innovaties."
In gebieden waar stikstof en natuurherstel echt een groot probleem zijn en "vrijwilligheid niet langer vrijblijvendheid betekent, gaan we op het boerenerf het gesprek aan om samen te zoeken naar de mogelijkheden".
Verslaggever Jozephine Trehy was in Breda om met verschillende boeren de punten in het regeerakkoord te bespreken die voor hen belangrijk zijn.
Video niet beschikbaar
Wonen
Het kabinet-Rutte IV gaat "bindende prestatieafspraken" maken met corporaties. Dat moet leiden tot bouw van flexwoningen, betaalbare huurwoningen, renovatie, verduurzaming en voor de leefbaarheid van wijken. De woningcorporaties moeten zelf sparen voor een projectsteunpotje, waar corporaties geld uit kunnen krijgen.
Er worden tot rond de 100.000 woningen per jaar gebouwd. "We bouwen in heel Nederland, zowel binnen- als buitenstedelijk." Om dit te regelen komt er een minister van VRO (Volkshuisvesting & Ruimtelijke Ordening).
Verslaggever Jozephine Trehy sprak met Maxime Verhagen, voorzitter van Bouwend Nederland en een aantal studenten over de woningnood.
Video niet beschikbaar
Arbeidsmarkt
Het minimumloon wordt stapsgewijs met 7,5 procent verhoogd. Het minimumloon blijft gekoppeld met de uitkeringen (minus de AOW) het bestaansminimum te verstevigen". De coalitie volgt een initiatiefwetsvoorstel van de PvdA en GroenLinks om het minimumuurloon te baseren op een 36-urige werkweek.
In de uitzending reageerden Tuur Elzinga van vakbond FNV en Ingrid Thijssen van werkgeversvereniging VNO NCW op de plannen bij verslaggever Lisa Schallenberg.
Video niet beschikbaar
Leenstelsel
Zoals verwacht verdwijnt het leenstelsel en komt de basisbeurs terug. Studenten die de afgelopen jaren geen basisbeurs hebben gehad, worden gecompenseerd. "Ze krijgen de keuze tussen korting op hun studieschuld of een studievoucher. Hiervoor wordt 1 miljard extra uitgetrokken."
Verslaggever Jozephine Trehy sprak met studenten over de compensatie voor studenten.
Video niet beschikbaar
Kinderopvang
De vergoeding voor kinderopvang voor werkende ouders gaat naar 95 procent van de kosten, en de "ambitie" is om dat te verhogen naar 100 procent.
En daarbij trekt dit kabinet een les uit de kinderopvangtoeslagaffaire, waar het een jaar geleden over struikelde. "De toeslag wordt straks direct uitgekeerd aan kinderopvanginstellingen zodat ouders niet meer worden geconfronteerd met grote terugvorderingen."
Verslaggever Matthijs Holtrop sprak met onder anderen Loes Ypma, voorzitter van de Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.
Video niet beschikbaar
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.