Dit zijn de belangrijkste punten uit het regeerakkoord
- Nieuws
- Dit zijn de belangrijkste punten uit het regeerakkoord
In Den Haag hebben informateurs Koolmees en Remkes zojuist het eindverslag en het regeerakkoord aangeboden aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Remkes zegt dat hij "met genoegen" het eindverslag en het regeerakkoord aanbiedt: "Dit is een belangrijk moment. Want ons land heeft dringend behoefte aan een missionair kabinet." Volgens Remkes is het regeerakkoord niet alomvattend. De nieuwe bewindspersonen zullen het nader uitwerken op hun eigen terrein. Dit zijn de belangrijkste punten uit het akkoord.
Video niet beschikbaar
Belangrijke punten regeerakkoord
Minimumloon
Het minimumloon gaat stapsgewijs met 7,5% omhoog, zo blijkt uit het regeerakkoord.
Wonen
Het kabinet gaat "bindende prestatieafspraken" maken met woningcorporaties. Dat moet leiden tot de bouw van flex-woningen, betaalbare huurwoningen, renovatie, verduurzaming en tot leefbare wijken. De woningcorporaties moeten zelf sparen voor een projectsteunpotje, waar corporaties die dat nodig hebben, geld uit krijgen. Er worden tot rond de 100.000 woningen per jaar gebouwd. Ten minste twee derde daarvan worden betaalbare huurwoningen en koopwoningen tot aan de grens van de Nationale Hypotheekgarantie.
Klimaat en stikstof
Fondsen van 60 miljard voor klimaat en stikstof: Dit betekent dat er een structurele budgettaire ruimte van ongeveer 13 miljard komt, en voor de komende 10 tot 15 jaar een grotere incidentele ruimte. Met die incidentele ruimte kunnen de grote maatschappelijke opgaven zoals klimaat, stikstof en achterstallig onderhoud opgelost worden. Dit vanuit de gedachte dat als die problemen nu niet worden opgelost, de kosten op lange termijn verder zullen stijgen.
Leenstelsel afgeschaft
Zoals verwacht verdwijnt het leenstelsel en komt de basisbeurs terug. Studenten die de afgelopen jaren geen basisbeurs hebben gehad, worden gecompenseerd. "Ze krijgen de keuze tussen korting op hun studieschuld of een studievoucher. Hiervoor wordt 1 miljard extra uitgetrokken."
Kerncentrales
Het kabinet zet de nodige stappen voor de bouw van twee nieuwe kerncentrales. Bovendien blijft de kerncentrale in Borssele langer open. Het kabinet gaat marktpartijen faciliteren bij verkenningen.
Kinderopvang
De vergoeding voor kinderopvang voor werkende ouders gaat naar 95 procent. De ambitie is om dat te verhogen naar 100 procent.
Medisch ethisch
Over media-ethische onderwerpen als abortus en het recht op euthanasie bij voltooid leven verschillen de meningen in het kabinet. Als er initiatiefwetten worden ingediend om dit mogelijk te maken is er afgesproken dat dit 'vrije kwesties' zijn. Dit betekent dat de Kamerleden hun geweten mogen volgen bij de stemming. Zelf zal het kabinet geen initiatieven nemen.
Gaswinning
De gaswinning in Groningen wordt volgens plan zo snel mogelijk afgebouwd. Om de afhankelijkheid van andere landen kleiner te maken, komen er "verplichte vullingspercentages voor de gasvoorraden".
Het kabinet wil geen nieuwe vergunningen afgeven voor gaswinning onder de Waddenzee, maar gaswinning in de Noordzee is wel een optie.
Cultuur
Er wordt structureel 170 miljoen euro geïnvesteerd in de culturele sector om groei, vernieuwing en herstel mogelijk te maken. Er is daarbij aandacht voor het verbeteren van de arbeidsmarktpositie en een eerlijk salaris voor makers in de hele creatieve sector. Het nieuwe kabinet wil verder meer aandacht voor de gezamenlijke geschiedenis van mensen, daarom wordt bijgedragen aan een Nationaal Historisch Museum en een Slavernijmuseum.
Suikertaks
Om welvaartsziekten tegen te gaan moet er een suikerbelasting komen en de BTW op groente en fruit moet verlaagd tot 0 procent. Hoe dat gaat gebeuren wordt nog bekeken. De belasting die nu al bestaat op suikerhoudende dranken gaat omhoog, net als de accijns op tabak.
Defensie
Het kabinet trekt de komende vier jaar 10,7 miljard euro uit voor onderhoud van defensiemateriaal en nieuwe uitgaven. Structureel gaat er 3 miljard euro naar de krijgsmacht. Daarmee zit Nederland nog niet aan de NAVO-norm, maar gaan we "fors in die richting".
Het gehele regeerakkoord is hier te lezen.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.