'Stoppen met bewapenen Oekraïne leidt tot meer moorden en verkrachtingen'
- Nieuws
- 'Stoppen met bewapenen Oekraïne leidt tot meer moorden en verkrachtingen'
Opnieuw doet de Oekraïense president Zelensky een dringend beroep op het westen om meer wapens te leveren, nu de munitie van het land dreigt op te raken. Thomas Quartier, Theoloog des Vaderlands, denkt dat dit tot meer oorlog leidt. Tweede Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie) kijkt daar anders naar: "Als we de wapens neerleggen, leidt dat tot meer moorden, verkrachtingen, onrecht en kwaad."
Thomas Quartier en Don Ceder in Dit is de Dag
Video niet beschikbaar
In een open brief doet de Nederlandse, christelijke vredesbeweging Kerk en Vrede de oproep aan de Europese politiek om te stoppen met het bewapenen van Oekraïne, voordat er een totale, uitzichtloze oorlog ontstaat. De pacifistische brief is ondertekend door verschillende theologen en wetenschappers, waaronder ook Thomas Quartier.
Quartier vraagt zich af wat het oplost om geweld met tegengeweld te beantwoorden, zegt hij in Dit is de Dag. "In wat voor situatie komen we dan terecht? En helpen we de mensen daar daadwerkelijk mee?" Ook maakt hij zich zorgen over de geopolitieke risico’s. Wat hem betreft wordt alles uit de kast getrokken om de oorlog op een diplomatieke manier te beëindigen.
'Meer moorden en verkrachtingen'
Tweede Kamerlid Don Ceder (ChristenUnie), zelf christen en reservist bij de Landmacht, denkt dat het bewapenen van Oekraïne een rechtvaardige stap is geweest. "Ik denk niet dat het neerleggen van de wapens in Oekraïne tot meer vrede leidt. Maar tot meer moorden, verkrachtingen, onrecht en kwaad."
Ook hij leest in de Bijbel de 'evidente oproep' om vredestichters te zijn. "Ik denk dat oorlog altijd vermeden moet worden, tenzij er aan condities voldaan wordt waarop het niet anders kan. Volgens mij is dat nu het geval. Juist om vrede te kunnen stichten, is het soms nodig om je te kunnen verzetten tegen een agressor."
Als je in de Bijbel naar christelijke uitleg bij geweld zoekt, denk ik dat er een legitimatie voor is, zegt Ceder. "Vooral voor een staat. Als staat heb je wel degelijk een verplichting richting je eigen burgers om die te beschermen als het moet, met het zwaard. Alles overwegend, is een rechtvaardige oorlog de oorlog die je moet voeren om waarlijke vrede te kunnen bereiken. Dat maakt soms dat je, hoe pijnlijk, de gevolgen moet dragen voor het oppakken van het zwaard. Dat gebeurt nu ook."
Quartier merkt dat hij vanuit dezelfde bezieling spreekt als Ceder, maar voor hem is er geen situatie denkbaar waarin het vanuit zijn religie geredeneerd geoorloofd is om naar wapens te grijpen. "Voor mij is dat geen optie", zegt hij. "Dat wil ik toch graag volhouden. De fases in de geschiedenis waarbij religie het zwaard opnam, zijn niet de periodes waar ik zelf bijster trots op ben in de kerkgeschiedenis. Ik denk dat dat over het algemeen meer onheil heeft gebracht."
Download de NPO Radio 1-app
Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.