Tweede Kamer wil 'Sociale Werkplaats 2.0' in het leven roepen
- Nieuws
- Tweede Kamer wil 'Sociale Werkplaats 2.0' in het leven roepen
Een overweldigende Kamermeerderheid heeft voor een plan van SP en CDA gestemd om een landelijk dekkend netwerk van sociale ontwikkelbedrijven op te gaan zetten. Dat netwerk moet onder meer een oplossing bieden voor de ruim honderdduizend mensen die op de ‘reguliere arbeidsmarkt’ niet hun plek hebben gevonden, leggen Jasper van Dijk (SP) en René Peters (CDA) uit in De Nieuws BV.
Video niet beschikbaar
Met het invoeren van de participatiewet in 2015 werd ook de 'wet sociale werkvoorziening' gestopt. Sociale werkplaatsen, waar arbeidsgehandicapten tot dan toe vaak nuttig werk konden verrichten, werd het niet meer toegestaan om nieuwe mensen aan te nemen. Het alternatief, vooral bestaand uit beschut werk wat door gemeenten georganiseerd moest worden, bleek na enkele jaren al niet meer te werken.
"Daardoor kwamen mensen tussen wal en schip terecht," zegt SP-kamerlid Jasper van Dijk. "Die mensen zitten thuis op de bank, ondanks mooie beloftes van toenmalig staatssecretaris Jetta Klijnsma. Het sluiten van de sociale werkvoorziening was een grote fout. Je moet een veilige haven hebben voor mensen met een arbeidsbeperking waar ze terecht kunnen, als het niet lukt op de gewone arbeidsmarkt."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
Sociaal Ontwikkelbedrijf
De oplossing volgens SP en CDA: het sociaal ontwikkelbedrijf. Een sociale werkplaats 2.0, waar perspectief voor mensen het devies is, maar waar de te verzetten arbeid ook nuttig is. "We willen werksoorten aanbieden waar je winst mee maakt," legt René Peters (CDA) uit. "Vroeger had je bij de sociale werkplaats het beeld van mensen die bij wijze van spreken vogelhuisjes zaten te schilderen. Dat willen we niet."
De partijen stellen samenwerkingen tussen private en publieke partijen voor. Peters: "We zijn bijvoorbeeld bij een sociale werkvoorziening geweest waar onderdelen voor elektrische motoren gemaakt worden, melkmachines, designlampen. Er is echt veel meer mogelijk." Daarnaast is een mogelijkheid voor mensen die zelf denken de stap te kúnnen maken naar de 'reguliere arbeidsmarkt' onderdeel van het plan – een zogenaamd 'recht op initiatief'.
Bekostiging
Voor de bekostiging van het plan hebben de Kamerleden een noviteit voor: het moet niet alleen bekeken worden vanuit een puur cijfermatige berekening, maar het Sociaal en Cultuur Planbureau (SCP) moet berekenen wat je bespaart als iemand aan het werk is. Van Dijk: "Als iemand op de bank zit, krijgt 'ie een bijstandsuitkering. Terwijl als iemand in ons plan aan het werk is, dan werkt iemand voor dat sociaal ontwikkelbedrijf én verdienen ze zelf geld."
Peters vult aan: "Als je naast die bijstandskering bedenkt dat je ook bespaart op bijvoorbeeld wmo, eventuele jeugdzorg, allerlei andere dingen - dan levert dat ongeveer 20.000 euro per jaar op. Iemand begeleiden naar werk kost 7500 euro. Wij kunnen op onze vingers uittellen dat dat klopt, maar met het stempel van het SCP er op overtuigen we iedereen."
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
De Tweede Kamer stemde met ruime meerderheid in met het voorstel van SP en CDA. Toch is dat geen reden om tevreden achterover te leunen, benadrukt van Dijk: "Het zijn vreemde tijden, een nieuw kabinet laat misschien nog een lange tijd op zich wachten. Ik vind het onze taak om nu ook aan de slag te gaan met wetgeving."