Wordt Plasterk premier? 'Hij heeft niet de juiste eigenschappen'
- Nieuws
- Wordt Plasterk premier? 'Hij heeft niet de juiste eigenschappen'
Iedere moment kan het verlossende bericht komen met wie de premier van Nederland wordt. Er wordt gespeculeerd dat Ronald Plasterk, voormalig PvdA-minister en informateur, hoog bovenaan de lijst zou staan als kanshebber. Vanochtend verscheen Plasterk wederom in het nieuws. Deze keer met een ingezonden brief aan de Telegraaf, waarin hij zijn excuses aanbiedt aan Pieter Omtzigt, daarnaast loopt er nog een integriteitsonderzoek naar de voormalig informateur. Maakt al dit Plasterk te omstreden om premier te worden? "Aardige man, goede columnist, maar geen goede minister", zegt Ronald van Raak, voormalig Tweede Kamerlid en SP-lid, bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
'Sorry Pieter'
Dat schreef Plasterk in een ingezonden brief in de Telegraaf aan Omtzigt. In de brief van 64 woorden schrijft de PvdA'er dat hij niet in de Tweede Kamer had moeten vertellen dat Omtzigt zijn dienstauto geleend had. "Onnodig en misplaatst", noemt Plasterk het zelf.
Politiek commentator Kees Boonman vindt de publiekelijke excuses met name onnodig. "Als je hier al een publiekelijke boetedoening om moet doen, wat komt er dan nog? Ik vind het bezopen en heb mijn bedenkingen over het niveau."
Kamran Ulah, hoofdredacteur van de Telegraaf, geeft aan dat Plasterk zelf de brief ingezonden heeft. "Ik heb hem gevraagd of het bericht daadwerkelijk voor de publieke pagina's bedoeld was en dit was het geval", zegt Ulah. "Ik had natuurlijk veel meer vragen, maar verder wilde hij geen uitspraken doen." De korte brief wordt in het nieuws ook wel een sollicitatiebrief genoemd, waarmee Plasterk zijn naam probeert schoon te poetsen voor premierschap. De hoofdredacteur vindt het niet meer dan logisch dat het bericht in de Telegraaf gepubliceerd is. "Het land wil al dagen iets van hem horen. Het is niet aan mij om op dit bericht etiketten te plakken, zoals 'sollicitatiebrief'."
Rondzingen
In de krantenkoppen van de afgelopen dagen wordt Plasterk veelvoudig genoemd als beoogd premier, 'zijn naam zingt rond'. Al is er een boel om de voormalig informateur te doen. "Hij is een goede wetenschapper, maar bij zijn werk in de kamer heeft hij vaak steken laten vallen", zegt Boonman. Luisteraar René Modde is het met Boonman eens, maar benoemt dat Plasterk wel met de vier partijleiders overweg kan. "Hij kent de dynamiek tussen deze vier. Dat lijkt mij toch belangrijk", zegt hij.
Van Raak vindt Plasterk niet geschikt. "Aardige man, goede columnist, maar geen goede minister." "Hij maakt met regelmaat hele verkeerde inschattingen en doet soms vreemde en onverwachtse dingen. Dat lijken mij geen goede eigenschappen voor een premier." Waarom de naam Plasterk rondzingt is voor Van Raak een raadsel. "Er is iemand nodig die kan verbinden is en zichzelf op een tweede plek kan zetten. Dat kan niet iedereen en om Plasterk premier te maken lijkt mij dan ook naar de persoon Plasterk zelf toe, niet eerlijk."
Alternatief
"Ik vraag me af of er andere mensen zijn, waar minder om te doen is", zegt zanger Jeangu Macrooy. "Een kandidaat waar het begrip 'omstreden' niet bij genoemd hoeft te worden, zou fijn zijn." Maar wat zouden alternatieve kandidaten zijn? "Hij of zij moet het kabinet goed kunnen aanvoelen, stabiliteit bieden, een luisterend oor hebben en zich bemoeien met zaken wanneer nodig, maar ook niet te vaak", vertelt voormalig Tweede Kamervoorzitter en VVD-lid Frans Weisglas. "Dat is moeilijk maar daardoor ook de op tweede belangrijkste baan van ons land." Weisglas vult aan dat hij daarmee Plasterk niet afschiet als kandidaat: "ik vind het idee van een voormalig informateur en partijlid wel goed."
Volgens Van Raak zijn er een boel ervaren bestuurders in ons land. "Al zijn veel van hen wel verbonden aan de VVD." Doordat Wilders van de BBB, NSC en VVD-leiders geen premier mag worden, zal hij liever geen VVD-lid als Premier willen, vertelt Van Raak. Volgens Boonman zijn er in Nederland een boel mensen geschikt om premier te worden. "Alleen niet van dit kabinet", zegt hij.
Vanuit de Spraakmakers Community komen de namen Kim Putters, Kees van der Staaij, Alexander Pechtold en Mona Keijzer veel naar voren als aternatief.
KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.