Politiek
BNNVARA

Hoe krijg je ook de jongeren naar de stembus?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe krijg je ook de jongeren naar de stembus?

Vanaf vandaag kunnen miljoenen Nederlanders stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen. De opkomst onder jongeren valt bij deze verkiezingen bijna altijd tegen. Journalist Zakaria Taouss en Liam Hekkert van het initiatief 99+1 schuiven aan bij Vroeg! om uit te leggen hoe je jongeren kunt bereiken.

Video niet beschikbaar

'Praat met jongeren, niet over jongeren'

Een belangrijke oorzaak dat jongeren minder stemmen dan de generaties boven hen, is dat zij zich niet gehoord of vertegenwoordigd voelen. “Politici moeten de taal van de jongeren gaan spreken; de taal is key” vindt Taouss. Hij is de afgelopen weken met een bus langs buurten gegaan en ging met jongeren in gesprek over maatschappelijke kwesties die raken aan de gemeenteraadsverkiezingen.

Daar bleek dat de meeste jongeren weinig bekendheid hebben met hun vertegenwoordigers in de gemeenteraad: “Als ik met een foto van de winnaar van de vorige verkiezingen langs de jongeren ging, zei dat ze weinig.” Volgens Taouss is het daarom belangrijk om juist ook buiten verkiezingstijd contact te houden: “Er heerst geen vertrouwen van jongeren in de politici. Als je dat niet al hebt, zal dat ook tijdens de verkiezingen niet komen.”

Representatie van jongeren

Liam Hekkert is met het initiatief ‘99+1’ begonnen om meer jongeren bij de politiek te betrekken. Hij beschrijft de politiek van Dordrecht als “Oubollig. En dat is jammer. Maar gelukkig komen er steeds meer jongeren in de politiek.” Taouss herkent dat probleem: “Het is niet erg om oud te zijn, natuurlijk niet. Zolang er maar een bepaalde feeling is met de belevingswereld van jongeren, en daar schort het vaak aan. Meer jonge mensen in de gemeenteraad is daarom onwijs belangrijk. De representatie in een gemeenteraad is een van de belangrijkste stappen om meer jongeren naar de stembus te krijgen.”

Hekkert is druk bezig jongeren deze dagen naar het stemlokaal te krijgen: “De sociale media zijn het belangrijkst. Maar die ‘ouwe lullen’ die op TikTok een verhaal gaan houden, daar gaan we niet naar kijken. Het is tijd dat jongeren jongeren gaan aanspreken. ”

Luister het hele gesprek terug in de podcast.

14-03 Jongeren naar de stembus: "Spreek ze aan in hun eigen taal" - Vroeg!

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie