Kim Putters: 'Als er ergens over klimaat wordt besloten, dan is het in de provincie'
- Nieuws
- Kim Putters: 'Als er ergens over klimaat wordt besloten, dan is het in de provincie'
SCP-directeur Kim Putters hoopt vandaag op een hoge opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen. Hoewel de opkomst voor de regionale verkiezingen traditioneel lager is dan voor de landelijke verkiezingen, kun je met je stem wel degelijk verschil maken denkt Putters. "Als er ergens over grote thema's als klimaat wordt besloten, dan is het in de provincie."
Video niet beschikbaar
Naast de Provinciale Staten en de waterschapsverkiezingen wordt er indirect ook een nieuwe Eerste Kamer gekozen. Putters weet als geen ander hoe belangrijk deze verkiezingen zijn, maar hij vindt niet dat deze verkiezingen een referendum moeten worden voor Rutte III."Kabinetten worden niet gemaakt in de Eerste Kamer en ze vallen daar ook niet."
Eerste Kamer 'sexyer'
"De laatste jaren is het karakter van de Eerste Kamer steeds politieker geworden", zegt Putters. Dat vindt hij geen positieve ontwikkeling. "De echte taak van de Eerste Kamer is om te kijken of een wet wel uitgevoerd kan worden. Dat ging vroeger altijd over de partijen heen." Volgens Putters komt een wetsvoorstel aan het einde van het proces bij de Eerste Kamer terecht. Zij moeten dan kijken of deze wet wel gaat werken in de praktijk.
Putters ziet het als een opdracht om die taak 'sexyer' te maken bij het publiek. Zelf zat Putters van 2003 tot 2013 in de senaat voor de PvdA.
Stemplicht
Putters is eigenlijk pas tevreden met 70 à 75 procent opkomst vandaag. "Het is goed als je van jongs af aan aanleert hoe belangrijk de democratie is en dat mensen op meerdere manieren gemotiveerd worden te gaan stemmen." Daarnaast merkt Putters dat veel mensen in de samenleving mopperen. "Laat dan door te stemmen weten dat je ontevreden bent", zegt hij.
Hij gelooft niet dat er een stemplicht moet komen waarbij boetes worden uitgedeeld aan niet-stemmers, maar een plicht met alleen symbolische waarde zou wellicht een idee zijn.
Kim Putters over de Provinciale Statenverkiezingen
Aanslag Utrecht
Na de gebeurtenissen in Utrecht denkt de directeur dat we vooral behoefte hebben aan sterke bestuurders. Hij vindt dat burgemeester Van Zanen goed heeft opgetreden ondanks de miscommunicatie. "oor een burgemeester is het belangrijkste dat hij er staat en ook eens een arm om iemand heen slaat. Miscommunicatie is heel vervelend, maar dat kan gebeuren."
Baudet en Wilders
Baudet en Wilders legden al gauw een verbinding tussen de aanslag en het immigratiebeleid van het kabinet. Andere partijen spraken zich uit voor verbinding en tegen polarisatie. Putters schat in dat beide geluiden grote groepen mensen zullen aanspreken. "Zowel het polariserende als het verbindende zal mensen aanspreken. Een groot deel zal over Baudet en Wilders denken: ja, dit moet nu gezegd kunnen worden. Een ander deel zal juist denken: goed om nu verbindend te zijn."