Politiek
AVROTROS

Het gaat goed met de economie, maar daar merken we niks van

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Het gaat goed met de economie, maar daar merken we niks van

Terwijl twee derde van de mensen ziet dat de economie er goed voor staat, zegt driekwart daar zelf niks van te merken in de portemonnee. Dat blijkt uit onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel. In Prinsjesdag op 1 licht Gijs Rademaker van het Opiniepanel toe: "Mensen geven massaal aan niks van de verbeterde economie te merken."

Het gaat goed met de economie, maar we merken dat niet in onze portemonnee

Iets gekregen van Rutte III

Het Opiniepanel ondervroeg ruim 19.000 leden. De meesten (66 procent) zien dat het goed gaat met de economie: een flinke stijging ten opzichte van 2014 (18 procent). Toch plukken mensen daar niet de vruchten van, is het gevoel.

Xander van der Wulp, politiek verslaggever, merkt wel dat de politiek daar wel iets aan wil doen. "Ze trekken 3 miljard extra uit de kast om de lasten te verlichten." Dat doen ze volgens Van der Wulp zodat de kiezers, anderhalf jaar voor de verkiezingen, toch kunnen zeggen dat ze iets hebben gekregen van Rutte III.

Toch sceptisch

"Het kabinet wil de belastingen verlagen, het belastingsysteem dat terug gebracht is naar twee schijven wordt eerder ingevoerd en met de arbeidskorting en de algemene heffingskorting krijg je straks echt wel wat meer terug", zegt Van der Wulp.

Gijs Rademaker van het Opiniepanel denkt toch dat mensen de komende jaren sceptisch zullen blijven. "Er is sinds 2016 voorspeld dat de koopkracht stijgt, maar dat blijkt keer op keer niet het geval te zijn. Het komt gewoon niet uit zoals het voorspeld is."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Betalingsproblemen

De somberheid zit vooral bij lagere inkomensgroepen, maar opvallend is dat ook driekwart van de mensen met een middeninkomen de economische groei steeds niet in de portemonnee voelt.

Kosten voor boodschappen, energie en zorg stijgen, en de netto inkomsten blijven achter, zeggen ondervraagden van het Opiniepanel. Het gevolg is dat een aanzienlijke groep moeite heeft met het betalen van de rekeningen, zoals voor zorg, de gemeentelijke lasten en de boodschappen (bij allemaal 42 procent). Daarnaast zegt 31 procent maar moeilijk de energie en de huur of hypotheek te kunnen betalen.

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie