Grapperhaus: 'Binnen twee maanden een nieuw kabinet'
- Nieuws
- Grapperhaus: 'Binnen twee maanden een nieuw kabinet'
Demissionair minister van Justitie en Veiligheid, Ferdinand Grapperhaus (CDA), voorspelt dat er binnen twee maanden een nieuw kabinet gevormd is. In dat kabinet ziet hij een rol weggelegd voor het CDA. "Ik zit niet aan de formatietafel, maar een kabinet met het CDA zou ik niet onverstandig vinden", zegt hij in Dit is de Dag.
Volgens de demissionair CDA-minister kan de partij een belangrijke bijdrage leveren aan een nieuw kabinet. "We zijn een middenpartij en niet zoals ik meneer Klaver hoorde zeggen: een rechtse partij." Of hij beschikbaar is voor dat nieuwe kabinet, laat Grapperhaus in het midden.
De Prinsjesdag van Ferdinand Grapperhaus
Grapperhaus benadrukte dat hij het een belangrijk moment vond dat de onlangs vermoordde misdaadjournalist Peter R de Vries met naam in de troonrede genoemd werd. "Hij was echt een voorbeeld voor veel mensen die in de rechtsstaat werken. Ik vond echt dat we moesten stilstaan bij die laffe moord die op hem is gepleegd."
Georganiseerde misdaad
Het demissionaire kabinet trekt daarom ruim 500 miljoen euro extra geld uit voor het bestrijden van de drugscriminaliteit. Ruim 400 miljoen euro is een structurele uitgave voor onbepaalde tijd. "Het allerbelangrijkste is dat we daarmee de aanwas van de drugsbendes weten te stoppen."
Is de strijd tegen de drugscriminaliteit inmiddels geen verloren zaak? Volgens Grapperhaus niet, want er zijn de laatste jaren veel drugsbendes opgepakt door succesvolle politieacties. "We moeten alleen nog meer inzetten op het voorkomen van witwassen, het weghalen van de mogelijkheden om het lucratief te laten zijn."
Multidisciplinair Interventieteam
Voor de aanpak van ondermijnende criminaliteit werd twee jaar geleden, na de moord op advocaat Derk Wiersum, het Multidisciplinaire Interventie Team (MIT) in leven geroepen. In dit MIT is plaats voor 400 medewerkers van zes verschillende organisaties zoals de politie, de Belastingdienst, de Douane, het Openbaar Ministerie, de Koninklijke Marechaussee en de Fiscale inlichtingen- en opsporingsdienst (FIOD).
Ondanks recente kritiek op dit plan, gelooft Grapperhaus nog steeds in de kracht van dit nieuwe samenwerkingsverband. “Ik heb mij door heel veel mensen wel laten overtuigen dat we hiermee door moeten gaan.”
Eind deze maand gaat de demissionair minister in debat met de Tweede Kamer over dit speciale team dat de strijd tegen de drugscriminaliteit moet doen slagen. Dan moet blijken of en hoe het MIT stand zal houden.
Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.