Onderzoek
KRO-NCRV

Nederlandse drugsteelt overspoelt België

foto: Politiefoto: Politie
  1. Nieuwschevron right
  2. Nederlandse drugsteelt overspoelt België

Het aantal wietplantages in België groeit. Waar voorheen plantages vooral in de grensstreek werden opgerold, komen ze nu ook in Wallonië voor. Dat blijkt uit onderzoek van Reporter Radio. Bovendien spelen Nederlandse criminelen bij de teelt een grote rol.

Reporter Radio sprak met verschillende betrokkenen bij de Belgische justitie. Die bevestigen het beeld dat het aantal ontmantelde wietplantages in België het afgelopen jaar sterk is toegenomen. Zo zijn in de Belgische provincie Limburg dit jaar al 148 plantages ontmanteld. In de provincie Antwerpen gaat het om 195 plantages.

Strikt drugsbeleid

Inmiddels komen de wietplantages in heel België voor. Volgens Anne-Marie Gepts, Procureur des Konings van het parket Antwerpen, verschuift het probleem naar Wallonië. Gepts: ”Dat heeft te maken met de repressieve aanpak in Nederland en het noorden van België. De criminelen doen aan risicospreiding. Daarnaast is de productie van wiet flink toegenomen.”

Niet alleen neemt het aantal wietplantages toe, ze worden ook steeds groter. Dat zegt commissaris Marc Vancoillie van de Federale Gerechtelijk Politie. Vancoillie houdt zich bezig met de bestrijding van drugscriminaliteit. “We zien dat het aantal plantages met meer dan 500 wietplanten stijgt. Soms hebben die een capaciteit van duizend planten. Er worden dus meer grootschalige wietplantages in België ontdekt.”

Nederlandse criminelen

De cannabisteelt in België wordt grotendeels aangestuurd vanuit Nederland. Veel van de Belgische wiet wordt weer naar Nederland geëxporteerd om vervolgens naar andere landen te worden gedistribueerd. In Antwerpen zijn dit jaar alleen al 96 Nederlanders in verband met drugshandel aangehouden.

Commissaris Vancoillie: ”Nederlandse criminelen hebben vaak een rol bij de financiering, de aanvoer van het materiaal en de afzet van de eindproducties. Ook komen de cannabisstekken nog steeds vanuit Nederland.”

Link met Nederland

Charlotte Colman is criminologe aan de Universiteit van Gent. Colman: “Hoe groter en professioneler de plantage is, hoe vaker je de link met Nederland vindt. De organisatie van die teelt wordt dan vaak vanuit Nederland gestuurd. Nederlanders hebben ook de expertise als het gaat om de productie van wiet.”

Colman heeft samen met wetenschappers van de Universiteit van Gent, Leuven en Tilburg onderzoek gedaan naar de relatie tussen de Nederlandse en Belgische wietteelt. Dat rapport staat volgende week centraal tijdens een bijeenkomst in Den Bosch, waar ook de ministers van justitie van Nederland en België aanwezig zijn.

Vanavond om 19.30 in Reporter Radio een gesprek met criminologe Colman over de link tussen de Nederlandse en Belgische drugshandel

Ster advertentie
Ster advertentie