Pieter Omtzigt: 'We zouden het zomerreces korter moeten maken'
- Nieuws
- Pieter Omtzigt: 'We zouden het zomerreces korter moeten maken'
Vanaf vandaag gaat de politiek met zomerreces, maar met al de crises is het flink onrustig in het land. Volgens onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt zou het daarom goed zijn als het reces wat korter is om de 'urgente uitdagingen' die nu spelen aan te kunnen pakken. Dat zegt hij bij Spraakmakers.
Video niet beschikbaar
Meerdere crises
Het boerenprotest escaleert, er ligt een ultimatum voor de vluchtelingenopvang die maar niet op orde komt en dan zijn er nog de woningnood, de energieproblemen, rap dalende koopkracht, het schreeuwende personeelstekort en de oorlog in Oekraïne. Toch komt het parlement vanaf morgen acht weken niet meer samen.
Pieter Omtzigt – die eerder dit jaar overwerkt thuis zat – stelde onlangs voor om het reces in te korten, maar kreeg geen bijval. Hij denkt dat bemiddeling en gesprekken met de boeren niet kunnen wachten tot na de zomer. "Wij denken in politiek Den Haag dat we dhr. Remkes als bemiddelaar kunnen aanstellen en dat hij pas na de zomer begint, maar dat kan echt niet."
Controleren
Ook de aangekondigde energiecompensatie moet nog getoetst en gecontroleerd worden door de Kamer. Voor Omtzigt en andere partijen kwam deze toezegging van premier Rutte "uit de lucht vallen". Omtzigt vraagt zich af of dit plan überhaupt uitvoerbaar is. "Wij zijn er om wetten te controleren. Helemaal als het een wet van 500 miljoen euro betreft die buiten het kabinet om lijkt te gaan want de ministers wisten er zelfs niet vanaf."
Omtzigt vindt dat hij als Kamerlid niet voldoende tijd heeft om de controlefunctie goed uit te voeren en denkt dat het verkorte van het reces voor minder druk zorgt.
Lees ook
Podcast De Dag: de Remkes-reflex
'Twee maanden niet genoeg'
Volgens psycholoog Paul de Bruijn, gespecialiseerd in burn-outs, is het wel verstandig dat het parlement met reces gaat. "Eigenlijk is twee maanden nog niet genoeg."
Volgens De Bruijn is de druk in Den Haag ontzettend groot, omdat alles wordt opgeblazen. Volgens hem zouden de debatten maar een aantal keer paar jaar gehouden moeten worden en niet continu.
'Meteen teruggereden'
Oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma ziet dat dit tijdsgewricht wordt bepaald door sociale media. "Je moet eigenlijk nog liever gisteren dan vandaag reageren of een quote geven." Dat is volgens haar erg vermoeiend en ze vraagt zich af of dat nodig is. "Als je continu op scherp staat is het ook niet gezond."
Zelf kwam ze als staatssecretaris ook een keer terug van haar zomervakantie, nadat het nieuws bekend werd dat vlucht MH17 was neergestort. "Mijn man en ik waren net twee dagen weg, maar zijn toen onmiddellijk in de auto gestapt en teruggereden. Dat was zo’n intens verdriet, dan moet je er als lid van het kabinet gewoon zijn."
Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers
Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!