Pointer
KRO-NCRV

Pointer Regio

foto: Pointerfoto: Pointer
  1. Nieuwschevron right
  2. Pointer Regio

Pointer Regio is een tweewekelijkse rubriek van Pointer, waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden. Samen met onze mediapartners initiëren we pop-up redacties. We werken samen met het Algemeen Dagblad, Dagblad van het Noorden, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. Coördinator Pim Peterse.

We horen graag wat je vindt van de Pointer Regio-uitzendingen. Stuur ons een e-mail met een reactie of tips, of volg ons op Twitter, of Facebook. Bekijk ook het overzicht van onze uitzendingen op onze Pointer pagina.

Uitzending: eens in de twee weken op zaterdag om 14:30 uur op NPO Radio 1.

Reporter Radio - ReportersNL 2020 kun je hier vinden.
Alle uitzendingen van Pointer Regio bij elkaar vind je hier

Video niet beschikbaar

Pop-up Tilburg

Van 24 april t/m 18 mei deed de Pointer pop-up redactie onderzoek in Noord-Brabant vanuit een pop-up winkel in het centrum van Tilburg (Pieter Vreedeplein 149).

De flexhandel in arbeidsmigranten

In Tilburg, waar de Pointer pop-up redactie de afgelopen maand onderzoek heeft gedaan, wonen rond de 10.000 arbeidsmigranten. Deze internationale werknemers worden met mooie beloften geworven in Oost-Europa, veelal in Polen. Maar als ze eenmaal hier aankomen, zijn de werk- en woonomstandigheden niet zo rooskleurig.


1. Geen werk, geen huis

De contracten die arbeidsmigranten krijgen zijn veelal voor een half jaar maar worden per maand en soms zelfs per week verlengd. Als er geen werk meer voor ze is of als het uitzendbureau het contract niet verlengt mogen ze nog een maand op hun slaapplek blijven wonen. Daarna staan ze op straat. Opvang is er amper. In 2023 leefden in Tilburg rond de 300 arbeidsmigranten op straat. Welke rechten hebben ze eigenlijk?

2. Arbeidsmigranten verstrikt in het web van regels

De kwetsbare groep van arbeidsmigranten heeft nauwelijks kennis van de wet- en regelgeving in Nederland. Daar duiken malafide huisjesmelkers en boekhouders bovenop. Hoe worden de arbeidsmigranten geïnformeerd? Hoe voorkomen de gemeente en de werkgevers dat arbeidsmigranten ten prooi vallen van deze malafide praktijken?

3. Goed werkgeverschap: ketenverantwoordelijkheid
De arbeidsmigranten werken voornamelijk in de industrie en de distributiecentra in en rond Tilburg. Deze bedrijven huren de arbeidsmigranten in via uitzendbureaus. ‘Deze inleners hebben wel de lusten maar niet de lasten,’ zegt Jan Cremers die onderzoek heeft gedaan naar goed werkgeverschap.

Pop-up Leeuwarden

Vanaf 14 februari is de pop-up redactie, samen met journalisten van de Leeuwarder Courant, een maand lang aan het werk vanuit de pop-up winkel aan de Wirdumerdijk 39. Bewoners van Friesland zijn van harte welkom om langs te komen en kwesties die in de stad of regio spelen aan te dragen.
14 februari t/m 9 maart van woensdag t/m zaterdag van 10:00 tot 18:00 uur.

Iedere zaterdagochtend organiseren we een onderzoekstafel waar we samen met bewoners, deskundigen en journalisten in gesprek gaan over een nader te bepalen onderwerp.


Vliegbasis Leeuwarden, een zwarte doos

De pointer pop-up redactie deed een maand onderzoek in Leeuwarden. Veel bezorgde bewoners wisten de redactie op de Wirdumerdijk te vinden. Een veelvoorkomende kwestie is de voorgenomen uitbreiding van de vliegbasis Leeuwarden. Er is nu al veel overlast van de F35, de JSF, die veel meer lawaai maakt dan de F16, hoe erg wordt dat als er meer geoefend gaat worden?

Pointer pop-up: Straaljagers in je achtertuin

De Joint Strike Fighter (JSF) of wel de F-35, maakt beduidend meer herrie dan voorganger de F-16. De veertien F-35’s die gestationeerd zijn op Vliegbasis Leeuwarden zorgen voor veel overlast bij omwonenden. Defensie is bezig met onderzoek om de F-35 stiller te laten vliegen, maar is dat wel mogelijk?

Pointer pop-up: Huizen moeten wijken voor straaljagers

In het Nationaal Plan Ruimte voor Defensie wordt het luchtruim boven Friesland aangemerkt voor luchtoefeningen. Bovendien heeft defensie het voornemen om de nu al grootste militaire basis van Europa, vliegbasis Leeuwarden uit te breiden. Deze basis is uniek vanwege haar nabijheid tot stedelijke gebieden en bij uitbreiding zouden meerdere huizen moeten verdwijnen.


Pointer pop-up: AZC in de herrie

Dicht bij de militaire vliegbasis Leeuwarden wil projectontwikkelaar Zwanenburg voor de COA een Regionale Opvang Locatie (ROL) bouwen. Is een AZC op deze locatie wel een goed idee? Zijn er geen alternatieven te vinden in Leeuwarden?

Pop-up Delft

Vanaf 8 november doet het Pointer pop-up team, samen met het Algemeen Dagblad (AD) onderzoek in Delft. Naast een groot onderzoek naar de huurwoningmarkt staat de deur ook open voor tips over allerlei andere onderwerpen.

De pop-up redactie is neergestreken in Het Voorhuis, Voorstraat 64 in het centrum van Delft. Daar kan iedereen tussen 8 november en 2 december langskomen om misstanden aan te kaarten en tips te geven over kwesties waar ze tegenaan lopen.

Van Wie is Delft?

Samen met huurders willen we de Delftse huurwoningenmarkt in kaart brengen. Om te achterhalen wie de huurhuizen in Delft bezit, vraagt Pointer de bewoners wie de eigenaar van hun woning is en wat hun ervaringen zijn met hun huisbaas en of er bijvoorbeeld achterstallig onderhoud is. Hiervoor is een een online formulier ontwikkeld dat bewoners kunnen invullen.

Pointer pop-up: de studentenkamer verdwijnt

De traditionele studentenkamer staat onder druk. Net als in de rest van het land wordt voor de student nu vooral zelfstandige studio's gebouwd. Dat is gunstiger voor investeerders die een deel van het geld terugverdienen via de huurtoeslag. Maar gaat deze manier van wonen het woningtekort oplossen?

Bewoners Woonbron vrezen voor weer een koude winter

In de Pointer pop-up in Delft kregen we bezoek van enkele bewoners die in een complex wonen van woningcorporatie Woonbron. Zij klagen over de slechte staat van de gebouwen aan het Oostblok, de Stille Putten en het Waterblok. Vooral de verwarmingsinstallatie is aan groot onderhoud toe. De bewoners hebben al enkele winters achter de rug waarin ze het niet warmer kregen dan slechts 13 graden.

Pop-up Vlissingen

In Zeeland speelt vooral het tekort aan zorgpersoneel. De bevolking vergrijst en jongeren blijven amper in de regio wonen. Het is een onderwerp dat leeft in Zeeland. Vanuit de pop-up in Vlissingen hebben we dit onderwerp onderzocht en een aantal uitzendingen gemaakt:

Help de huisarts verdwijnt

Er is een groot tekort aan huisartsen in Zeeland. De komende jaren gaan bovendien veel huisartsen met pensioen. Het is lastig om een opvolger te vinden. Hoe gaat de huisartsenzorg eruit zien en wat heeft dat voor gevolgen voor de patiënten?

Ook de live uitzending vanuit de pop-up hebben we besteed aan dit onderwerp:

Zorgen om de Zeeuwse zorg:

1. De Zeeuwse zorg verdwijnt
Zeeland kent een vergrijzende bevolking die om meer zorg vraagt, tegelijkertijd gaan veel huisartsen en tandartsen met pensioen. De verwachting is dat in 2030 er in Zeeland een tekort is aan 7500 zorgmedewerkers. We schetsen de urgentie die nu al vorm begint te krijgen.

2. Spoedeisende hulp: het waterbedeffect

Als de eerstelijnszorg verdwijnt, komt er meer druk op de spoedeisendehulp (SEH). Dat is kostbare zorg. Bovendien is er ook een tekort aan SEH-artsen. Veel SEH's zijn gesloten. Waar kunnen mensen terecht voor spoedzorg?

3. Hoe voorkom je een zorginfarct?

Zeeland is de voorbode voor de rest van Nederland. Lokaal worden er oplossingen bedacht: als een huisarts met pensioen gaat, nemen omliggende huisartsen waar. Ook de digitale zorg wordt gezien als oplossing: online triage, zorg op afstand. Wat moet er gebeuren om een infarct te voorkomen.

Niet alleen de zorg is een zorg. Ook onderwerpen als de plannen voor 2 Kerncentrales bij Borssele baart zorgen:


Wil Zeeland wel meer kerncentrales?
Er zijn plannen voor twee kerncentrales bij Borssele. De huidige centrale wordt nog tien jaar opengehouden. Jarenlang waren de bewoners loyaal aan de kerncentrale, maar nu er een twee bijkomen, worden de bewoners wakker. Waarom in Zeeland en niet bijvoorbeeld op de Maasvlakte? Passen de centrales wel op de aangewezen plek?

Daarnaast staat de leefbaarheid in Zeeland op het spel. Door de komst van de velen toeristen en de uitbreiding van vakantieparken wordt het steeds drukker in de provincie:

Toerisme in Zeeland, vloek of zegen?
Vakantiepark Roompot Beach Resort bij Kamperland op Noord Beveland, dat wil gaan vernieuwen, maar tegelijkertijd wil het park ook met 29 hectare uitbreiden. En dat schiet in het verkeerde keelgat van de inwoners. Ad Faasse is te gast in de uitzending.

Toerisme en de leefbaarheid in Zeeland
In Domburg vinden de bewoners dat de leefbaarheid in de gemeente op het spel staat door de vele toeristen. Ook de leegstand doordat tweede huizen als vakantiewoning worden gebruikt en een deel van het jaar leegstaan, is een doorn in het oog van de bewoners. Wat moet er gebeuren om de leefbaarheid te verbeteren?

Methode Roompot

Bedrijven als Roompot vinden in Kustpact geitenpaadjes om vakantieparken uit te breiden of campings op te kopen en om te bouwen tot vakantieparken. Bewoners zien liever dat het landschap openblijft en niet wordt volgebouwd met huisjes. Zijn gemeentes opgewassen tegen de juristen van Roompot? Te gast in de uitzending Pointer journalist Robbert ter Weijden en jurist Bram van Leeuwen.

Pop-up Emmen

Vanaf 12 april waren met de Pointer pop-up een maand te gast in de gemeente Emmen, Kerkpad 61. We keken naar de afvalwaterinjecties door de NAM in Schoonebeek en naar de gezondheidskloof in de Veenkoloniën, waarom leven de bewoners zever jaar korter dan in de rest van Nederland? We werkten samen met het Dagblad van het Noorden en freelance journalist Edwin Mooibroek.

De verzakte huizen in Nieuw-Amsterdam
Door inklinkend veen veroorzaakt door klimaatverandering, onttrekken van grondwater door de landbouw en een zwalkend Waterschap verzakt de grond. Meer dan honderd huizen hebben schade opgelopen. Twee onderzoeken zijn er uitgevoerd, maar een link tussen grondwater en schade wordt niet gemaakt.

Het distributiecentrum in Oranjedorp
De bewoners van het Drentse Oranjedorp worden overvallen door de plannen van de gemeente Emmen om een vergunning te verlenen voor de bouw van een grote doos voor hun huis. De gemeente heeft de bewoners veel te laat geïnformeerd en die komen in verzet. Waarom zijn de bewoners niet eerder geïnformeerd?

De gezondheidskloof in de Veenkoloniën

Een van de armste regio’s in Nederland is de Veenkoloniën, een gebied dat loopt van Oost Drenthe naar Oost Groningen. Het gebied is slecht bereikbaar, voorzieningen zijn er verdwenen en de zorgkosten rijzen de pan uit. Al jaren wordt er onderzoek gedaan naar de armoedekloof en de daaruit volgende gezondheidskloof. Maar verandert er ook iets?

Een maand lang onderzoek in Ede

De pointer pop-up redactie deed een maand lang onderzoek in Ede. Wekelijks besteden we op zondagavond op NPO Radio 1 aandacht aan een onderwerp dat is aangedragen door een pop-up bezoeker.

Heeft Ede nog trek in een voedselpretpark?
De ambitieuze gemeente Ede wil een voedselpretpark, het World Food Center Experience bouwen. De Raad van State oordeelde dat de schade op de natuur onvoldoende is onderzocht. Is het een mislukt prestigeproject van de gemeente Ede wordt of juist een unieke kans om de regio op de kaart te zetten? Luister hier.

De ENKA-smeerpijp
Om te voorkomen dat het verontreinigde grondwater van het ENKA-terrein in Ede het natuurgebied de Bennekomse Meent bereikt, wordt het in de Nederrijn geloosd. Luister hier.

Luchtkwaliteit in Ede
De gemeente Ede staat bekend als een van de gemeenten met de slechtste
luchtkwaliteit. Bewoners met COPD hebben hier veel last van. Als open haarden en houtkachels zo slecht zijn voor de luchtkwaliteit, moeten we dan stoppen met stoken? Luister hier.

Papierfabriek Parenco nog altijd de stinkende buurman van Renkum
Bewoners in het Gelderse Renkum hebben al jaren last van enorme stank en lawaai. Grote boosdoener is papierfabriek Parenco die op een steenworp afstand staat. Vooral de stank maakt bewoners boos en ze worden er echt ziek van. Luister hier.

Uitzending 12 maart
Elke pop-up wordt afgesloten met een uitzending van een uur op NPO Radio 1 waarin we verslag doen van de onderzoeken die we hebben gedaan. Op 12 maart besteden we aandacht aan de stikstofcrisis. Stikstof is niet alleen schadelijk voor de natuur, maar ook voor de bewoners in de regio. Ook kijken we naar de gevolgen van de crisis voor de boeren. De overheid wil bijvoorbeeld de veestapel reduceren door boeren uit te kopen, maar is er ook een alternatief?

Onderzoeksjournalisten van Pointer doen maand lang onderzoek in Zuid-Limburg

Na een succesvolle Pop-up redactie in Almelo gaat het ReportersNL team van Pointer een maand lang onderzoek doen in Zuid-Limburg. We nodigen burgers met tips uit zich te melden in de pop-up redactie die gevestigd is in een winkelpand in het centrum van Heerlen. De tips vormen de basis voor een radio- en tv-uitzending die eind december en begin januari worden uitgezonden.

Inwoners kunnen tussen 9 november en 3 december langkomen op de tijdelijke redactie aan de Saroleastraat 72 om hun ervaringen te delen. Op basis van deze tips duiken onze onderzoeksjournalisten in bekende en onbekende dossiers. Daarbij wordt nauw samengewerkt met Dagblad de Limburger en andere regionale nieuwsmedia. De resultaten van het regionale onderzoek krijgen een landelijk platform in de vorm van diverse online artikelen en een radio- en tv-uitzending.

“In Almelo werden we blij verrast door de enorme aanloop en de uiteenlopende onderwerpen waar de inwoners mee langskwamen. Natuurlijk zijn niet alle onderwerpen geschikt voor verdiepend onderzoek, maar het heeft een paar goede verhalen opgeleverd. Ik verwacht dat we dit in Heerlen in de Saroleastraat ook gaan meemaken” zegt coördinator Pim Peterse.

Meet-up

De pop-up redactie wordt afgetrapt met een meet-up in Cultuurhuis Heerlen. Onder leiding van presentator Niels Heithuis wordt gediscussieerd over armoede en Heerlen als centrum van Europa. Hoogleraar wijsbegeerte Gabriël van den Brink verzorgt een inleidende presentatie over de kloof tussen de burger en de politiek.

Ook organiseert Pointer op de zaterdagochtenden ‘onderzoekstafels’ waar inwoners samen met de journalisten onderzoek gaan doen. Tijdens de sessies gaat de redactie met bewoners en experts inhoudelijk in op onderwerpen die zijn aangedragen. Deelnemers zijn als eerste op de hoogte van ontwikkelingen in het onderzoek. Meer informatie en gratis inschrijving via pointer.nl/heerlen.

Zes regio’s

Heerlen is de tweede stad waar we neerstrijken met een pop-up redactie. In 2023 volgen nog vier steden. Op de pop-up redacties werken verschillende KRO-NCRV programma's samen aan het onderzoek. “Het is voor ons reuze interessant om overeenkomsten en verschillen te onderzoeken als we meerdere regio’s hebben aangedaan”, zegt Peterse.

Pointer pop-up Almelo

ReportersNL strijkt in de maand september neer in Twente. Vanuit het centrum van Almelo gaan we in samenwerking met Tubantia onderzoek doen naar onderwerpen en ervaringen die door inwoners worden aangedragen. De tips vormen de basis voor een radio- en tv-uitzending die begin oktober worden uitgezonden.

Pointer nodigt iedereen uit zich bij hen te melden in de pop-up redactie die tijdelijk gevestigd is in een winkelpand aan de Grotestraat 56. Van woensdag 7 september tot en met zaterdag 1 oktober kunnen mensen tussen 10:00 en 18:00 uur de Pointer pop-up binnenstappen om hun ervaringen en zorgen met de redactie te delen. “Ons verhaal begint letterlijk bij de ervaringen van burgers. Zit je in de knel met een verzakt huis, maak je je zorgen over afvalwaterinjecties of onveilige wegen, aarzel niet om bij ons binnen te lopen”, vertelt Pim Peterse, innovatiemanager van Pointer.

Open woensdag t/m zaterdag van 10:00-18:00 uur (donderdag tot 21:00 uur)

De verhalen van burgers uit Twente vormen de basis van het onderzoek van Pointer en dagblad Tubantia. De resultaten zijn op verschillende manieren te volgen:

  • Diverse publicaties op de website van Pointer en Tubantia
  • Radio-uitzending op zondag 2 oktober om 19:00 uur op NPO Radio 1
  • Tv-uitzending op zondag 9 oktober om 22:10 uur op NPO 2.

Pop-up programma

Op maandagavond 5 september hebben inwoners kennis kunnen maken met de redactie tijdens een meet-up in Theater Hof 88. Onder leiding van presentator Niels Heithuis werd gediscussieerd over de komst van een asielzoekerscentrum in Albergen en afvalwaterinjecties in Twente. Hoogleraar wijsbegeerte Gabriël van den Brink verzorgde een lezing over de kloof tussen burger en de overheid met als titel Theater van de onmacht.

Onderzoekstafels

Ook organiseert Pointer vier onderzoekstafels op de Pop-up redactie waarbij je live kunt ervaren hoe onderzoeksjournalistiek in zijn werk gaat. De thema's van de eerste twee liggen vast, de laatste twee worden ingevuld aan de hand van inbreng van inwoners van Almelo:

Onderzoeksprojecten:

ReportersNL doet samen met de regionale mediapartners gezamenlijk onderzoek. Hieronder een overzicht van eerdere onderzoeken.

Wethouders die de eindstreep niet halen

Jaarlijks treden er om verschillende redenen veel wethouders af: integriteitskwesties, een verharde bestuurscultuur. Een onderzoek naar wethouders die om politieke redenen het veld moesten ruimen.

Dit onderzoeksproject is tot stand gekomen in samenwerking met drie masterstudenten van de Universiteit van Amsterdam: Pieta Verhoeven, Renette Kwakkenbos en Freek van Leeuwen; het Noordhollands Dagblad, Tubantia en het Dagblad van het Noorden.

Dit onderszoek is een samenwerkingsproject van ReportersNL en de mediapartners:
Wethouder zijn wordt te zwaar, ‘meer wethouders nodig’ (Pointer)

Met slaande deuren het gemeentehuis uit: hoe wethouders soms maar blijven sneuvelen (Pointer)

Noordhollands Dagblad: De wethouder wankelt (pdf)
Noordhollands Dagblad: Grote ego's en korte lontjes (pdf)
Leidsch Dagblad: Driekwart van de tijd ben je bezig je rug te dekken, dat vreet energie (pdf)
Haarlems Dagblad: Watertoren kerkhof vol wethouders in Zandvoort (pdf)

Tubantia: In Twente en de Achterhoek stapten 19 wethouders vroegtijdig op: ‘Geen seconde spijt, ook al heeft het tonnen gekost’ (url)

Dagblad van het Noorden: De wethouder gaat kopje onder (url, premium)

De Limburger: In acht jaar tijd 457 wethouders om politieke redenen opgestapt, van wie 11 in Meerssen (url, premium)

Wethouders die de eindstreep niet halen

Polderen rond de dijkversterking

De dijken in Nederland moeten hoger om ons tegen het water te beschermen. Maar voor mensen die langs de dijk wonen betekent dat verlies van uitzicht of sloop van je huis. Burgers mogen daarom meepraten over de beste oplossing, maar wordt er ook naar hen geluisterd?

Dit onderzoek kwam tot stand in samenwerking met Omroep Gelderland, De Limburger en het Noordhollands Dagblad.

Lees ook: Dijkbewoners in verzet tegen plannen voor hogere dijken (Pointer)

Te gast in de uitzending is Noelle Aarts professor Socio-Ecological Interactions.

16-01 Pointer dijken reportersnl

ReportersNL: woonwagenstandplaatsen in Nederland

Na het jarenlange uitsterfbeleid voor woonwagenstandplaatsten moeten gemeenten sinds 2018 in opdracht van het Ministerie van Binnenlandse Zaken nieuwe standplaatsen creëren. Daar komt niet veel van terecht. Veel gemeenten schakelen commerciële bureaus in om de achterstand in te halen, maar ook dat leidt nog niet tot een toename van standplaatsen.
Ondertussen verliezen woonwagenbewoners hun geduld.

Dit onderzoek kwam tot stand in samenwerking met De Limburger en Omroep Gelderland.

Pim Tiggelhoven van onderzoeksbureau Companen en Albert Vermuë van de VNG zijn te gast in de uitzending.

Lees ook: Gemeenten lopen achter bij realiseren woonwagenstandplaatsen (Pointer)

24-10 Pointer Woonwagenkampen

Gemeentelijke Geschillen

Gemeentepolitiek is niet alleen erg belangrijk, maar het kan ook verschrikkelijk misgaan. Kranten staan vaak bol van de zoveelste Haagse rel, maar ook in de gemeente kan men flink tekeergaan. Wethouders die elkaar de tent uitvechten of miljoenen euro's die verkwanseld worden aan een prestigeproject. De controlerende journalistieke taak wordt vaak opgepakt door de eenzame raadsverslaggever.

Deze zomer in Pointer, elke week op NPO Radio 1, de ReportersNL-zomerserie: Gemeentelijke Geschillen, zeven reportages over gemeentepolitiek in samenwerking met onderzoeksjournalisten van onze mediapartners, geduidt door huispoliticoloog Klaartje Peters.


11 juli
Geheime deal Bloemendaal (Noordhollands Dagblad)


25 juli
Het Hoogmoedige Hoogeveen komt voor de val (Dagblad van het Noorden)


1 augustus
David & Goliath in Zuid-Limburg (De Limburger)


8 augustus:
Het Smallingerland-trauma (Leeuwarder Courant)


15 augustus
Burgemeester Baars is de Baas (Omroep Gelderland)


22 augustus:
De Hoekse Lijn (Vers Beton)


29 augustus:
De alleenheerser van Tubbergen (Tubantia)


Vooral arme gemeenten de dupe van voorgestelde herverdeling gemeentefonds

De geplande nieuwe verdeling van het geld uit het gemeentefonds roept felle kritiek op, want vooral arme gemeenten gaan er op achteruit, zo blijkt uit een inventarisatie van Pointer. Het gemeentefonds is de
belangrijkste inkomstenbron van gemeenten en wordt gevuld door het Rijk. De voorgestelde verdeling is onrechtvaardig, waarschuwen experts.

Een samenwerkingsproject met het Dagblad van het Noorden, de Leeuwarder Courant en Tubantia.

Arme gemeenten in nood door gemeentefonds

Grote wegenprojecten geplaagd door grondproblemen

Grote infrastructuurprojecten gaat regelmatig gepaard met grote problemen in de bodem. Goed bodemonderzoek wordt daarbij niet altijd gedaan, met verzakkende huizen en grote kostenoverschrijdingen tot gevolg. Wie let er op de bodem?

Met reportages over verzakte huizen in Maastricht in samenwerking met Rob Cox van De Limburger en kostenoverschrijdingen in Groningen in samenwerking met Johan de Veer van het Dagblad van het Noorden.

Te gast is bodemexpert Roelof Stuurman en bouwrechtadvocaat Rob Bleeker.

bonje om de bodem

De spoedeisende hulp verdwijnt

Het sluiten van spoedeisende hulpposten (SEH) zorgt voor problemen in de regio. Experts waarschuwen voor vermindering van kwaliteit van zorg en toegankelijkheid na het sluiten van de posten. De afgelopen tien jaar zijn er 22 SEH-posten verdwenen en die trend zet door.

Dit is een productie van ReportersNL, waarbij in samenwerking met regionale partners Omroep Gelderland, Leeuwarder Courant, Noord-Hollands Dagblad, Dagblad van het Noorden en dataplatform KRO-NCRV Pointer onderzoek is gedaan naar de bereikbaarheid van de spoedeisende hulpposten in Nederland.

Lees ook: Spoedeisende hulp niet overal goed bereikbaar: waar liggen de 'zorgwoestijnen'? (Pointer)

en: Experts maken zich zorgen over het verdwijnen van de spoedeisende hulp (Pointer)

Te gast is Suzanne Kruizinga, voormalig bestuurder van het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen en een van de eerste SEH-artsen in Nederland.

ReportersNL: spoedeisende hulp verdwijnt

Pointer Regio (voorheen) ReportersNL is een wekelijkse rubriek op NPO Radio 1 van Pointer Radio waarin we regionale onderzoeksjournalistiek een landelijk platform bieden en samenwerken met onze mediapartners: Dagblad van het Noorden, De Limburger, Omroep Gelderland, Tubantia, de Leeuwarder Courant en Vers Beton. Pointer Regio wordt ondersteund door het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.

Ster advertentie
Ster advertentie