Podcast
PowNed

De dreiging van censuur: Nederland op weg naar Sovjet-achtige toestanden?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De dreiging van censuur: Nederland op weg naar Sovjet-achtige toestanden?

De zomervakantie is voorbij en Op z’n Kop is terug! In deze aflevering praten Marianne Zwagerman en Rick van Velthuysen met schrijver en columnist Leon de Winter. Leon uit zijn zorgen over de groeiende censuur en hoe de media een vervormd beeld van de werkelijkheid schetsen. Hij waarschuwt dat Nederland afglijdt naar Sovjet-achtige toestanden, waar afwijkende meningen niet meer worden getolereerd.

#158 - OP Z'N KOP! Met schrijver en columnist Leon de Winter over dreiging van censuur - Op z’n Kop!

Gevaar voor vrijheid van meningsuiting

Volgens Leon de Winter creëert de media een 'luchtkasteel' van nepfeiten, waarbij het gevaar dreigt dat afwijkende meningen en vrije meningsuiting worden onderdrukt. Hij benoemt dat de situatie wordt verergerd door de verwevenheid tussen media en politiek, waarbij social media en onafhankelijke programma's zoals deze worden gezien als een bedreiging voor het gevestigde establishment. Journalisten lijken mee te werken aan het verdraaien van de waarheid, maar waarom?

Leon Winter uit kritiek op de Amerikaanse buitenlandse politiek, waarin hij aangeeft dat er iets grondig mis is gegaan bij groepen die zichzelf als verlichte denkers beschouwen. Deze groepen hebben geen moeite met het destabiliseren van andere landen en het aanmoedigen van opstanden, vaak in samenwerking met journalisten en de media. Hij noemt het verontrustend, omdat het nu ook in Nederland lijkt te worden overgenomen. Het land dreigt zich in een collectieve waanzin te storten, vergelijkbaar met de situatie in de Verenigde Staten.

De combinatie van mediapropaganda en politieke agenda's creëert volgens Leon een situatie waarin vrije meningsuiting gevaar loopt, en de maatschappij collectief in een waanzin lijkt te vervallen. In deze nieuwe aflevering van Op z’n Kop wordt er dieper ingegaan op verschillende informatie die wij dagelijks ontvangen en wordt benadrukt dat de huidige situatie een theater van macht is, waarbij de inzet serieus is: de controle over de publieke opinie en uiteindelijk de macht over de samenleving.

Op z'n Kop!

Marianne Zwagerman & Rick van Velthuysen zetten elke week de wereld van de luisteraar op zijn kop. Zoveel nieuws, zoveel meningen, maar hoe zit het nu echt? Je hoort het iedere donderdag in een nieuwe aflevering van Op z'n Kop!

Ster advertentie
Ster advertentie