Podcast

Alledaagse Vragen - Waarom maken we geen gebruik van Europese gasvelden?

foto: Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Alledaagse Vragen - Waarom maken we geen gebruik van Europese gasvelden?

De gasprijs steeg de afgelopen maanden tot ongekende hoogtes. Het merendeel van ons gas moeten we importeren van buiten Europa, maar zijn er in ons continent geen andere gasvelden waar we gebruik van kunnen maken? De redactie van Alledaagse Vragen zocht het uit.

#76 - Waarom maken we geen gebruik van Europese gasvelden? (S04) - Alledaagse Vragen

Wie een kaart van de gasvelden in Europa raadpleegt, ziet dat er in een hele hoop landen gas te winnen is. Toch ligt de daadwerkelijke situatie wat complexer volgens gasexpert Rene Peters van TNO: “Er liggen natuurlijk wel in Europa gasvelden, maar eigenlijk zijn slechts een paar landen grotendeels verantwoordelijk voor de gaslevering van Europa. Dat is Noorwegen, Engeland en traditioneel ook Nederland – hoewel we die functie nu wel aan het verliezen zijn.”

In landen als Spanje en Duitsland zit een kleine hoeveelheid gas, maar absoluut niet genoeg om een substantiële bijdrage te leveren. “We hebben jaarlijks in totaal zo’n vijfhonderd miljard kuub gas nodig,” vertelt Peters. “Zelf produceren we maar zo’n honderd miljard kuub waardoor we dus heel erg afhankelijk zijn van import.”

Alternatieven

Nu de relatie met Rusland flink bekoeld is, is Europa naarstig opzoek naar andere plekken om gas vandaan te halen. “In Noord-Afrika is een gebied waar nog best veel gas nog zit. Zo is Algerije één van de belangrijkste leveranciers aan Zuid-Europa en is daar ook nog wel wat ruimte om de productie op te schroeven. Dat geldt ook een voor Noorwegen, maar verder kan er in de toekomst ook gas komen uit landen als Azerbeidzjan, Egypte of Israël,” meldt Peters.

Wel is het zo de levering via deze landen niet zonder uitdagingen is. Zo moet de gehele infrastructuur aangepast worden om het gas goed naar Europa te verplaatsen. “Een doorvoer vanuit Spanje naar Frankrijk en dan door naar Duitsland is redelijk beperkt qua capaciteit – je moet natuurlijk de Pyreneeën over.” legt Peters uit. “Daarnaast regelde Spanje de gasvoorziening altijd veel zelfstandiger, waaronder met vloeibaar aardgas. Daardoor zijn die verbindingen ook niet heel sterk waardoor de doorvoer naar Noord-Europese landen vrij beperkt is.”

Benieuwd naar het hele verhaal? Luister de aflevering nu in je favoriete podcastapp of via de NPO Radio 1-website!

Ster advertentie
Ster advertentie